Het aantal lidmaatschappen steeg in 2014 met 7,6 pct ten opzichte van 2013. Behalve voor Vogelbescherming Vlaanderen, nam het aantal lidmaatschappen per vereniging toe. Natuurpunt (95.163 leden) is de grootste natuurvereniging, gevolgd door WWF (61.315), Greenpeace (59.504), Vogelbescherming Vlaanderen (9.275) en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) (3.211).

"Mensen zijn in toenemende mate bezorgd om de natuur in Vlaanderen, vooral om de gebieden die op wandelafstand van hun woning liggen", reageert directeur van Natuurpunt Chris Steenwegen. "Vaak zijn dat de plekken waar ze kunnen ontsnappen aan de hectiek van elke dag. Ze willen die plekken beschermen voor de toekomst en rekenen daarvoor op ons. Terecht: Natuurpunt is sterk lokaal verankerd."

Actualiteit

Daarnaast zegt Steenwegen dat lidmaatschap van een natuurvereniging een manier is om een stem te geven aan de natuur. "Dankzij het groeiend ledenaantal slagen we er als vereniging beter in om de natuur op de politieke agenda te krijgen." Tot slot meent Steenwegen dat de actualiteit een rol speelt. "De globale klimaatverandering heeft veel mensen wakker geschud."

De kleinste natuurvereniging, de JNM, zegt deels mee te surfen op het succes van Natuurpunt, maar werkte de afgelopen jaren ook hard aan "draagvlakverbreding". "De aandacht gaat meer naar spelenderwijs omgaan met de natuur, terwijl vroeger het studiewerk en acties centraal stonden", zegt Klaas Debusschere van JNM. Om zich meer als jeugdbeweging te profileren, riep JNM ook een jongere leeftijdsgroep in het leven en loopt het werkingsjaar gelijk met het schooljaar. (Belga/MVM)

Het aantal lidmaatschappen steeg in 2014 met 7,6 pct ten opzichte van 2013. Behalve voor Vogelbescherming Vlaanderen, nam het aantal lidmaatschappen per vereniging toe. Natuurpunt (95.163 leden) is de grootste natuurvereniging, gevolgd door WWF (61.315), Greenpeace (59.504), Vogelbescherming Vlaanderen (9.275) en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) (3.211). "Mensen zijn in toenemende mate bezorgd om de natuur in Vlaanderen, vooral om de gebieden die op wandelafstand van hun woning liggen", reageert directeur van Natuurpunt Chris Steenwegen. "Vaak zijn dat de plekken waar ze kunnen ontsnappen aan de hectiek van elke dag. Ze willen die plekken beschermen voor de toekomst en rekenen daarvoor op ons. Terecht: Natuurpunt is sterk lokaal verankerd."Daarnaast zegt Steenwegen dat lidmaatschap van een natuurvereniging een manier is om een stem te geven aan de natuur. "Dankzij het groeiend ledenaantal slagen we er als vereniging beter in om de natuur op de politieke agenda te krijgen." Tot slot meent Steenwegen dat de actualiteit een rol speelt. "De globale klimaatverandering heeft veel mensen wakker geschud." De kleinste natuurvereniging, de JNM, zegt deels mee te surfen op het succes van Natuurpunt, maar werkte de afgelopen jaren ook hard aan "draagvlakverbreding". "De aandacht gaat meer naar spelenderwijs omgaan met de natuur, terwijl vroeger het studiewerk en acties centraal stonden", zegt Klaas Debusschere van JNM. Om zich meer als jeugdbeweging te profileren, riep JNM ook een jongere leeftijdsgroep in het leven en loopt het werkingsjaar gelijk met het schooljaar. (Belga/MVM)