Als door de stijgende temperaturen de gletsjers in Zwitserland smelten, krijgt het land er de komende decennia meer dan 600 nieuwe bergmeren bij. Dat blijkt uit een studie van de regering."De nieuwe meren kunnen ernstig gevaar opleveren", zeggen de Zwitserse wetenschappers in hun rapport, dat deel uitmaakt van het programma voor duurzaam waterbeheer. Op hellingen waarop de gletsjers zijn gesmolten, kunnen rotsen beginnen te schuiven. Als die rotsen in de meren terechtkomen, kunnen die overlopen en valleien onder water zetten, waarschuwen ze.

De onderzoekers stellen voor het gesmolten water te gebruiken om stroom op te wekken en te promoten als toeristische attractie.

De afgelopen jaren kwamen er in Zwitserland verschillende nieuwe meren bij, onder meer dat aan de Triftgletsjer, ten zuiden van Luzern, dat ontstond sinds begin 2002. (Belga/INM)

Als door de stijgende temperaturen de gletsjers in Zwitserland smelten, krijgt het land er de komende decennia meer dan 600 nieuwe bergmeren bij. Dat blijkt uit een studie van de regering."De nieuwe meren kunnen ernstig gevaar opleveren", zeggen de Zwitserse wetenschappers in hun rapport, dat deel uitmaakt van het programma voor duurzaam waterbeheer. Op hellingen waarop de gletsjers zijn gesmolten, kunnen rotsen beginnen te schuiven. Als die rotsen in de meren terechtkomen, kunnen die overlopen en valleien onder water zetten, waarschuwen ze. De onderzoekers stellen voor het gesmolten water te gebruiken om stroom op te wekken en te promoten als toeristische attractie. De afgelopen jaren kwamen er in Zwitserland verschillende nieuwe meren bij, onder meer dat aan de Triftgletsjer, ten zuiden van Luzern, dat ontstond sinds begin 2002. (Belga/INM)