De walvissen werden al in juni ontdekt, maar dinsdag kregen Chileense media lucht van het onderzoek dat gaande is. De onderzoekers aan het wetenschappelijk instituut Huinay bevestigen de ontdekking.

"Het was een apocalyptisch zicht, ik heb nooit eerder zoiets gezien", verklaarde directrice Vreni Häussermann.

Er was een expeditie opgezet om de eerdere dood van 20 walvissen in het gebied te onderzoeken, en bij dat onderzoek werd de massale sterfte ontdekt.

De fjord ligt zo'n 2.000 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en is erg moeilijk toegankelijk. Men slaagde er niet in in het woelige water aan land te gaan, en kon enkel in een klein vliegtuigje over de site vliegen en de dode dieren tellen.

Van enkele walvissen was enkel nog een skelet over.

50 tot 70 jaar

Het gaat waarschijnlijk om de Noordse vinvis, die tot 16 meter lang kan worden en 25 ton kan wegen. Deze dieren zwemmen traditioneel samen, onder meer om zich te verdedigen. En dan kan het gebeuren dat een hele groep zich op het strand werpt, ook gezonde dieren, ook jongere dieren.

Maar wat hier precies is gebeurd, blijft vooralsnog onduidelijk. De onderzoekers willen het onherbergzame gebied nu verder uitkammen, waarbij er rekening wordt gehouden dat er nog meer dode walvissen worden aangetroffen.

Als het inderdaad om de Noordse vinvis gaat: daarvan zijn er naar schatting wereldwijd nog 80.000, die in principe 50 tot 70 jaar oud worden. Ze halen, als ze op dreef zijn, bijna 50 kilometer per uur.

Hierbij een BBC-fragment waarbij deze walvis (sei whale in het Engels) in beeld komt.

(Belga/RR)

De walvissen werden al in juni ontdekt, maar dinsdag kregen Chileense media lucht van het onderzoek dat gaande is. De onderzoekers aan het wetenschappelijk instituut Huinay bevestigen de ontdekking. "Het was een apocalyptisch zicht, ik heb nooit eerder zoiets gezien", verklaarde directrice Vreni Häussermann. Er was een expeditie opgezet om de eerdere dood van 20 walvissen in het gebied te onderzoeken, en bij dat onderzoek werd de massale sterfte ontdekt.De fjord ligt zo'n 2.000 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago en is erg moeilijk toegankelijk. Men slaagde er niet in in het woelige water aan land te gaan, en kon enkel in een klein vliegtuigje over de site vliegen en de dode dieren tellen.Van enkele walvissen was enkel nog een skelet over. Het gaat waarschijnlijk om de Noordse vinvis, die tot 16 meter lang kan worden en 25 ton kan wegen. Deze dieren zwemmen traditioneel samen, onder meer om zich te verdedigen. En dan kan het gebeuren dat een hele groep zich op het strand werpt, ook gezonde dieren, ook jongere dieren. Maar wat hier precies is gebeurd, blijft vooralsnog onduidelijk. De onderzoekers willen het onherbergzame gebied nu verder uitkammen, waarbij er rekening wordt gehouden dat er nog meer dode walvissen worden aangetroffen.Als het inderdaad om de Noordse vinvis gaat: daarvan zijn er naar schatting wereldwijd nog 80.000, die in principe 50 tot 70 jaar oud worden. Ze halen, als ze op dreef zijn, bijna 50 kilometer per uur.Hierbij een BBC-fragment waarbij deze walvis (sei whale in het Engels) in beeld komt.(Belga/RR)