Wie Antwerps burgemeester Patrick Janssens op zondag 23 oktober bezig hoorde in 'Wakker op Zondag' op de Antwerpse regionale zender ATV, dacht allicht dat hij/zij nog niet, euh, wakker was: de burgervader uitte zijn bezorgdheid over levenskwaliteit en gezondheid in zijn stad en brak een lans voor doorgaand verkeer zo ver mogelijk van Antwerpen.

Tiens, en wij die dachten dat hij die optie in september 2010 vakkundig de nek had omgewrongen - herinner u het politieke compromis dat het BAM-tracé betonneerde en de betrokken partijen van gezichtsverlies moest redden, ten koste van een echte oplossing (lees: Meccano) en ten koste van de Antwerpse portefeuille. Of zeg maar de Vlaamse portefeuille, want een investering in het BAM-fiasco morst met het geld van elke Vlaming.

Met betrekking tot de situatie in zijn stad nam de burgervader zowaar het woord 'zorgwekkend' in de mond, een woord dat vandaag de dag ook nooit veraf is wanneer men het over politiek heeft. De professoren en medici onder de ATV-kijkers stonden waarschijnlijk ook versteld, want Patrick Janssens had het niet enkel over het probleem van de uitstoot (van fijn stof, dieselroet, CO2, ...), maar zelfs over het onderbelichte maar moordende probleem van de geluidshinder.

Met wat goede wil en een slecht geheugen, zou men kunnen concluderen dat Janssens zich door het zootje geregeld van stRaten-generaal had laten overtuigen en het Meccano-tracé kwam promoten.

Kan dat waar zijn? Nadat hij al twee jaar het BAM-tracé door (!) de stad rechthoudt? Het Meccano-tracé negeert en overkapping van de ring onmogelijk maakt? Speeltuinen, sportvelden, crèches, bejaardentehuizen en jong-gezinwoningen en service flats naast de Ring bouwt? Sint-Annabos en Noordkasteel laat reduceren tot ecologische snelwegbermen?

Maar natuurlijk! Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen; dat we daar niet aan gedacht hebben! Mooi thema, Patrick, eentje naar ons hart (en onze longen en oren). We kunnen ons daar volledig achter zetten. Net als het gros van je potentiële kiezers, trouwens. Je moet ons wel ons voorbehoud vergeven, want we zijn je bis-versie van 'Walk and don't look back' nog niet vergeten. Maar laten we ervan uitgaan dat je het meent ...

En nu we toch van je goede intenties uitgaan: dit is geen thema voor de volgende tien, twintig jaar, het moet NU gebeuren! U bent burgemeester en uw partij zit in de Vlaamse regering. U hebt nog hooguit drie maanden om een verschil te maken. Daarna is het te laat. Dan mogen uw en onze kinderen en kleinkinderen spelen en voetballen naast de camions van Europa. Zoals ze vandaag al doen. Weet je wat? We zullen niet stemmen als aanmoediging maar als beloning. Zullen we dat afspreken, Patrick? We schuiven hem nu op!

Wim van Hees

Wie Antwerps burgemeester Patrick Janssens op zondag 23 oktober bezig hoorde in 'Wakker op Zondag' op de Antwerpse regionale zender ATV, dacht allicht dat hij/zij nog niet, euh, wakker was: de burgervader uitte zijn bezorgdheid over levenskwaliteit en gezondheid in zijn stad en brak een lans voor doorgaand verkeer zo ver mogelijk van Antwerpen. Tiens, en wij die dachten dat hij die optie in september 2010 vakkundig de nek had omgewrongen - herinner u het politieke compromis dat het BAM-tracé betonneerde en de betrokken partijen van gezichtsverlies moest redden, ten koste van een echte oplossing (lees: Meccano) en ten koste van de Antwerpse portefeuille. Of zeg maar de Vlaamse portefeuille, want een investering in het BAM-fiasco morst met het geld van elke Vlaming. Met betrekking tot de situatie in zijn stad nam de burgervader zowaar het woord 'zorgwekkend' in de mond, een woord dat vandaag de dag ook nooit veraf is wanneer men het over politiek heeft. De professoren en medici onder de ATV-kijkers stonden waarschijnlijk ook versteld, want Patrick Janssens had het niet enkel over het probleem van de uitstoot (van fijn stof, dieselroet, CO2, ...), maar zelfs over het onderbelichte maar moordende probleem van de geluidshinder. Met wat goede wil en een slecht geheugen, zou men kunnen concluderen dat Janssens zich door het zootje geregeld van stRaten-generaal had laten overtuigen en het Meccano-tracé kwam promoten. Kan dat waar zijn? Nadat hij al twee jaar het BAM-tracé door (!) de stad rechthoudt? Het Meccano-tracé negeert en overkapping van de ring onmogelijk maakt? Speeltuinen, sportvelden, crèches, bejaardentehuizen en jong-gezinwoningen en service flats naast de Ring bouwt? Sint-Annabos en Noordkasteel laat reduceren tot ecologische snelwegbermen? Maar natuurlijk! Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen; dat we daar niet aan gedacht hebben! Mooi thema, Patrick, eentje naar ons hart (en onze longen en oren). We kunnen ons daar volledig achter zetten. Net als het gros van je potentiële kiezers, trouwens. Je moet ons wel ons voorbehoud vergeven, want we zijn je bis-versie van 'Walk and don't look back' nog niet vergeten. Maar laten we ervan uitgaan dat je het meent ... En nu we toch van je goede intenties uitgaan: dit is geen thema voor de volgende tien, twintig jaar, het moet NU gebeuren! U bent burgemeester en uw partij zit in de Vlaamse regering. U hebt nog hooguit drie maanden om een verschil te maken. Daarna is het te laat. Dan mogen uw en onze kinderen en kleinkinderen spelen en voetballen naast de camions van Europa. Zoals ze vandaag al doen. Weet je wat? We zullen niet stemmen als aanmoediging maar als beloning. Zullen we dat afspreken, Patrick? We schuiven hem nu op! Wim van Hees