De Noord-Koreaanse staatsmedia melden dat wetenschappers in het land 's werelds eerste zogenaamde 'katerloze' alcohol hebben geproduceerd.

De drank Koryo zou gemaakt zijn van het plantenextract ginseng, dat door Noord-Korea eerder al werd bestempeld als 'het levenselixir' en waarvan ten onrechte werd beweerd dat het ook een medicijn zou zijn tegen ziektes als SARS en aids.

Wetenschappers slaagden erin om de alcohol in suiker te vervangen door verschroeide rijst en met de juiste formule blijkt het drankje ook nog eens drinkbaar te zijn, zo schrijft het door het regime beheerde dagblad Pyongyang Times.

'Onmogelijk'

Het nieuws zal ongetwijfeld met grote ogen gevolgd worden in het zuiden van het Koreaans schiereiland. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2012 drinken de Zuid-Koreanen elk jaar 12, 1 liter alcohol. Dat is meer dan in eender welk ander land in Azië.

Toch wordt de katerloze alcohol in de rest van de wereld geridiculiseerd. Een alcohol die bij overmatige inname geen hoofdpijn veroorzaakt, bestaat gewoonweg niet, zeggen experts. (TE)