De Tokelau-eilanden, bestaande uit drie atollen met zo'n 1.400 inwoners, zijn een overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland ten noorden van Fiji, ongeveer halfweg tussen Hawaï en de Australische kust.

Het gebied ligt aan de oostkant van de datumgrens waardoor het 23 uur achter ligt op de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Wanneer het naar de overkant overstapt, zullen de Tokelau-eilanden het eerste deel van Nieuw-Zeeland worden om de zon te zien opkomen.

Ook zullen in de toekomst situaties vermeden worden waarbij iemand uit Wellington op een maandag belt naar Tokelau, waar het dan nog zondag is of, omgekeerd, waarbij iemand uit Tokelau naar Wellington belt op een vrijdag waar het dan ondertussen al weekend is.

Van west naar oost

In mei kondigde Samoa ook al aan dat het van oost naar west zou springen om zo de banden met zijn grootste handelspartners, Australië en Nieuw-Zeeland, aan te halen. Samoa was al eens tot 1892 aan de westkant ingedeeld, maar stapte toen over naar het oosten omdat dat toen voordeliger was voor de handel met de Verenigde Staten en Europa.

Tegenwoordig worden vooral zaken gedaan met Australië, Nieuw-Zeeland, China en Singapore.

Samoa en Tokelau zullen op 29 december de overstap maken. Dit betekent dat 30 december wordt overgeslagen. (TE)

De Tokelau-eilanden, bestaande uit drie atollen met zo'n 1.400 inwoners, zijn een overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland ten noorden van Fiji, ongeveer halfweg tussen Hawaï en de Australische kust. Het gebied ligt aan de oostkant van de datumgrens waardoor het 23 uur achter ligt op de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington. Wanneer het naar de overkant overstapt, zullen de Tokelau-eilanden het eerste deel van Nieuw-Zeeland worden om de zon te zien opkomen. Ook zullen in de toekomst situaties vermeden worden waarbij iemand uit Wellington op een maandag belt naar Tokelau, waar het dan nog zondag is of, omgekeerd, waarbij iemand uit Tokelau naar Wellington belt op een vrijdag waar het dan ondertussen al weekend is. Van west naar oostIn mei kondigde Samoa ook al aan dat het van oost naar west zou springen om zo de banden met zijn grootste handelspartners, Australië en Nieuw-Zeeland, aan te halen. Samoa was al eens tot 1892 aan de westkant ingedeeld, maar stapte toen over naar het oosten omdat dat toen voordeliger was voor de handel met de Verenigde Staten en Europa. Tegenwoordig worden vooral zaken gedaan met Australië, Nieuw-Zeeland, China en Singapore. Samoa en Tokelau zullen op 29 december de overstap maken. Dit betekent dat 30 december wordt overgeslagen. (TE)