Pools parlementslid wil dat Spanje 400 jaar oude schuld terug betaalt

De Poolse parlementariër Marek Poznanski eist dat Spanje een schuld van 235 miljoen zloty (57,4 miljoen euro) terugbetaalt aan Polen. De schuld werd in de 16de eeuw aangegaan en nooit afgelost.

Om de kosten van een oorlog tegen zijn grote rivaal Frankrijk te dekken, leende de toenmalige Spaanse koning Filips II 430.000 gouden dukaten van koningin Bona Sforza van Polen. De schuld werd na de oorlog niet terugbetaald. Volgens historici werd Sforza zelfs vergiftigd in opdracht van Filips II, die de schuld niet wou afbetalen. De koningin stierf in ballingschap in Italië.

10 procent terugbetaald

Tot de 18e eeuw probeerde Polen het geld terug te vorderen. Maar slechts 10 procent van het geleende geld werd bemachtigd.

En daar is de 28-jarige parlementariër Poznanski niet tevreden mee. Hij legde zijn verzoek voor aan het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de kwestie nu zal bestuderen.

Volgens de website van de volksvertegenwoordiger werd een dukaat destijds van 3,5 gram goud gemaakt. Tegen de huidige goudkoers is de lening vandaag 57,4 miljoen euro waard, zonder intresten. (SVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content