Natuurdocumentaires zijn een inbreuk op de privacy van dieren, zegt een gerenommeerd wetenschapper.

Volgens Brett Mills, oud-lector van de universiteit van East Anglia, zijn natuurdocumentaires "onethisch" omdat ze dieren zonder toestemming filmen tijdens hun meest intieme momenten. De makers zouden beter wat meer rekening houden met hun recht op privacy, vindt hij.

Seks, bevallen en sterven zijn momenten die bij de mens als extreem intiem worden beschouwd. Maar in natuurdocumentaires worden dergelijke activiteiten voortdurend gefilmd en uitgezonden voor miljoenen kijkers.

De makers gaan tot het uiterste en gebruiken de meest geavanceerde technieken om de meest verscholen diersoorten te kunnen vastleggen op film. Mills vraagt zich in het tijdschrift Continuum af of dit wel ethisch gedrag is.

"We kunnen natuurlijk nooit te weten komen of dieren al dan niet hun toestemming geven, maar ze gedragen zich vaak op een manier wat erop wijst dat ze liever geen mensen in hun buurt zouden hebben zoals bijvoorbeeld het bouwen van een nest", aldus Mills.

Mag ik u even filmen?

Documentairemakers vegen de kritiek van Mills van tafel. "Hoe kan je nu vragen aan een dier of hij al of niet gefilmd wil worden? Geen enkel dier begrijpt dat concept", zegt een documentairemaker in The Daily Telegraph.

Ook de dierenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) ziet geen kwaad in het filmen van wilde dieren. "Natuurdocumentaires kunnen een grote rol spelen in ons bewustzijn van de vele fantastische diersoorten waarmee we onze planeet delen. Als de dieren niet gestoord worden bij het filmen, is er geen probleem."

Volgens de organisatie World Society for the Protection of Animals (WSPA) is het concept van privacy onbekend bij wilde dieren. "Dieren leven immers in een natuuromgeving en zijn omringd door andere dieren en omgevingsfactoren die hun gedrag beïnvloeden."

Natuurdocumentaires zijn een inbreuk op de privacy van dieren, zegt een gerenommeerd wetenschapper. Volgens Brett Mills, oud-lector van de universiteit van East Anglia, zijn natuurdocumentaires "onethisch" omdat ze dieren zonder toestemming filmen tijdens hun meest intieme momenten. De makers zouden beter wat meer rekening houden met hun recht op privacy, vindt hij. Seks, bevallen en sterven zijn momenten die bij de mens als extreem intiem worden beschouwd. Maar in natuurdocumentaires worden dergelijke activiteiten voortdurend gefilmd en uitgezonden voor miljoenen kijkers. De makers gaan tot het uiterste en gebruiken de meest geavanceerde technieken om de meest verscholen diersoorten te kunnen vastleggen op film. Mills vraagt zich in het tijdschrift Continuum af of dit wel ethisch gedrag is. "We kunnen natuurlijk nooit te weten komen of dieren al dan niet hun toestemming geven, maar ze gedragen zich vaak op een manier wat erop wijst dat ze liever geen mensen in hun buurt zouden hebben zoals bijvoorbeeld het bouwen van een nest", aldus Mills. Mag ik u even filmen? Documentairemakers vegen de kritiek van Mills van tafel. "Hoe kan je nu vragen aan een dier of hij al of niet gefilmd wil worden? Geen enkel dier begrijpt dat concept", zegt een documentairemaker in The Daily Telegraph. Ook de dierenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) ziet geen kwaad in het filmen van wilde dieren. "Natuurdocumentaires kunnen een grote rol spelen in ons bewustzijn van de vele fantastische diersoorten waarmee we onze planeet delen. Als de dieren niet gestoord worden bij het filmen, is er geen probleem." Volgens de organisatie World Society for the Protection of Animals (WSPA) is het concept van privacy onbekend bij wilde dieren. "Dieren leven immers in een natuuromgeving en zijn omringd door andere dieren en omgevingsfactoren die hun gedrag beïnvloeden."