Een deel van de Parmezaanse kazen die vorige week beschadigd raakten door de aardbeving in het noorden van Italië, zal toch nog op het bord van de consument belanden: als smeltkaas, in plakjes voor op de toast of als geraspte kaas

Door de aardbeving waren zo'n 300.000 Parmezaanse kazen en ongeveer 100.000 kazen van de soortgelijke Grana Padano uit de rekken van de rijpingshallen gevallen. Volgens Giorgio Apostoli van de landbouwvereniging Coldiretti gaat het om bijna tien procent van de jaarproductie.

"We hadden eerst gedacht dat we daarvan 70 procent zouden moeten weggooien. Dat is nu wel minder", zegt hij. Het smelten wordt wel een race tegen de tijd, want eens kaas beschadigd is, kan hij makkelijker bederven. En wat beschimmeld is, moet zeker in de vuilnisbak. De smeltkaas mag ook niet het label "Parmigiano" dragen, want de voorwaarde daarvoor is dat de kaas heel gebleven is.

Parmaham

De kapotte kazen die niet voor de productie van levensmiddelen in aanmerking komen, mogen de boeren zelfs niet aan hun varkens geven. Want die varkens worden gekweekt voor de productie van de beroemde Parmaham. En opdat de kwaliteit daarvan zou kloppen, mogen de varkens slechts een specifieke natuurlijke kost van graan en soja eten. (Belga/INM)

Een deel van de Parmezaanse kazen die vorige week beschadigd raakten door de aardbeving in het noorden van Italië, zal toch nog op het bord van de consument belanden: als smeltkaas, in plakjes voor op de toast of als geraspte kaas Door de aardbeving waren zo'n 300.000 Parmezaanse kazen en ongeveer 100.000 kazen van de soortgelijke Grana Padano uit de rekken van de rijpingshallen gevallen. Volgens Giorgio Apostoli van de landbouwvereniging Coldiretti gaat het om bijna tien procent van de jaarproductie. "We hadden eerst gedacht dat we daarvan 70 procent zouden moeten weggooien. Dat is nu wel minder", zegt hij. Het smelten wordt wel een race tegen de tijd, want eens kaas beschadigd is, kan hij makkelijker bederven. En wat beschimmeld is, moet zeker in de vuilnisbak. De smeltkaas mag ook niet het label "Parmigiano" dragen, want de voorwaarde daarvoor is dat de kaas heel gebleven is. Parmaham De kapotte kazen die niet voor de productie van levensmiddelen in aanmerking komen, mogen de boeren zelfs niet aan hun varkens geven. Want die varkens worden gekweekt voor de productie van de beroemde Parmaham. En opdat de kwaliteit daarvan zou kloppen, mogen de varkens slechts een specifieke natuurlijke kost van graan en soja eten. (Belga/INM)