Meer dan duizend jaar heeft El Castillo de Matrera de aanvallen van de Moren en de christenen ondergaan, maar nu zijn de twee meter dikke muren van het nationaal monument, dat tegenwoordig in privéhanden is, ook nog eens ten prooi gevallen aan de verovering van een bouwfirma in plaats van archeologische experts. Zo werden voor de pas gerestaureerde toren hedendaagse materialen zoals beton gebruikt om de oude stenen te beschermen en de toren haar originele vorm en dimensie terug te geven. Met een komisch resultaat tot gevolg. En dat is de sociale media niet ontgaan, waar 'voor-en-na'-foto's kwistig worden gedeeld.

De Spaanse erfgoedorganisatie, Hispania Nostra, reageert echter woedend: 'Commentaar is overbodig als je de foto's bekijkt, het is echt lamentabel en zowel de lokale bevolking als de toeristen zijn geschokt. Mensen schrijven ons om te vragen hoe dergelijke "erfgoedbloedbaden" kunnen gebeuren.'

Volgens de architect van het project was het echter niet de bedoeling om het gebouw te restaureren, maar om wat er nog van overbleef zoveel mogelijk te beschermen tegen verder verval.

Onlangs mislukte, ook al in Spanje, de restauratie van een 19e eeuws fresco van Christus van Elías García Martínez door een 80-jarige Spaanse vrouw, die daarvoor geen toestemming had, maar het niettemin 'goed bedoelde'. (TE)

In beeld: de minst geslaagde restauraties ooit

Meer dan duizend jaar heeft El Castillo de Matrera de aanvallen van de Moren en de christenen ondergaan, maar nu zijn de twee meter dikke muren van het nationaal monument, dat tegenwoordig in privéhanden is, ook nog eens ten prooi gevallen aan de verovering van een bouwfirma in plaats van archeologische experts. Zo werden voor de pas gerestaureerde toren hedendaagse materialen zoals beton gebruikt om de oude stenen te beschermen en de toren haar originele vorm en dimensie terug te geven. Met een komisch resultaat tot gevolg. En dat is de sociale media niet ontgaan, waar 'voor-en-na'-foto's kwistig worden gedeeld.De Spaanse erfgoedorganisatie, Hispania Nostra, reageert echter woedend: 'Commentaar is overbodig als je de foto's bekijkt, het is echt lamentabel en zowel de lokale bevolking als de toeristen zijn geschokt. Mensen schrijven ons om te vragen hoe dergelijke "erfgoedbloedbaden" kunnen gebeuren.'Volgens de architect van het project was het echter niet de bedoeling om het gebouw te restaureren, maar om wat er nog van overbleef zoveel mogelijk te beschermen tegen verder verval. Onlangs mislukte, ook al in Spanje, de restauratie van een 19e eeuws fresco van Christus van Elías García Martínez door een 80-jarige Spaanse vrouw, die daarvoor geen toestemming had, maar het niettemin 'goed bedoelde'. (TE)In beeld: de minst geslaagde restauraties ooit