Het Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties (IACSSO) stelt het land gerust over het einde van de wereld en de Apocalyps, die door New Age-groepen verkondigd worden. Op dit moment zijn er nog geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, aldus het centrum in een persbericht.

Verkeerde interpretatie

"Een van de laatste voorspellingen baseert zich op een verkeerde interpretatie van een Maya-kalender uit de precolumbiaanse beschaving", luidt het. "Op die manier werd 21 december 2012 als nieuwe datum van de ultieme crash vooruitgeschoven."

Het IACSSO meldt ook dat, ook al zijn er op dit moment geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, het de activiteiten van de groepen met veel aandacht opvolgt. Op die manier bestudeert het centrum de risico's van collectieve zelfmoorden of bedreigingen voor mens en maatschappij.

Vragen van pers en autoriteiten

In 2011 kreeg het Informatie- en Adviescentrum ongeveer 750 vragen, waarvan ongeveer 11 procent over New Age-groepen die ideeën van de Apocalyps en het einde van de wereld verkondigen.

IACSSO-directeur Eric Brasseur merkt op dat de vragen voornamelijk door de pers en autoriteiten gesteld werden. Een klein deeltje kwam ook van het publiek. "Ik denk niet dat het een grote vrees van de bevolking is", zegt hij. "Maar de mediatisering van het onderwerp, zoals films en artikels in de pers, brengt vragen met zich mee." (Belga/GM)

Het Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties (IACSSO) stelt het land gerust over het einde van de wereld en de Apocalyps, die door New Age-groepen verkondigd worden. Op dit moment zijn er nog geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, aldus het centrum in een persbericht. Verkeerde interpretatie"Een van de laatste voorspellingen baseert zich op een verkeerde interpretatie van een Maya-kalender uit de precolumbiaanse beschaving", luidt het. "Op die manier werd 21 december 2012 als nieuwe datum van de ultieme crash vooruitgeschoven." Het IACSSO meldt ook dat, ook al zijn er op dit moment geen concrete tekenen van gevaar of dreiging, het de activiteiten van de groepen met veel aandacht opvolgt. Op die manier bestudeert het centrum de risico's van collectieve zelfmoorden of bedreigingen voor mens en maatschappij. Vragen van pers en autoriteitenIn 2011 kreeg het Informatie- en Adviescentrum ongeveer 750 vragen, waarvan ongeveer 11 procent over New Age-groepen die ideeën van de Apocalyps en het einde van de wereld verkondigen. IACSSO-directeur Eric Brasseur merkt op dat de vragen voornamelijk door de pers en autoriteiten gesteld werden. Een klein deeltje kwam ook van het publiek. "Ik denk niet dat het een grote vrees van de bevolking is", zegt hij. "Maar de mediatisering van het onderwerp, zoals films en artikels in de pers, brengt vragen met zich mee." (Belga/GM)