Henry VIII beledigen is niet langer verboden in Ierland

Henry VIII, de legendarische Engelse koning met zes vrouwen © Wikimedia

In België denkt men eraan om de ‘mayonaisewet’ aan te passen, in Ierland hebben ze ineens maar liefst 6.000 ludieke wetten geschrapt.

Het beledigen van het huwelijk van koning Henry VIII met zijn tweede vrouw Anna Boleyn is niet langer strafbaar in Ierland. Ook mag iedereen in het land zonder vrees voor een celstraf aardappelen eten.

Het zijn slechts twee van de bijna 6.000 overbodige wetten in Ierland die eindelijk geschrapt werden. Zo werd in 1817 bij wet bepaald dat de consumptie van aardappelen en havermout enkel voorbehouden was voor de lagere klassen. In 1533 werd het verbod op het beledigen van het koninklijke huwelijk van de gescheiden Henry VIII uitgevaardigd.

De bedoeling was om overbodige wetten ‘die geen enkel doel hebben behalve om de personen die het wetboek proberen te lezen in de war te brengen’ te herroepen, aldus de Ierse minister van Overheidsuitgaven Simon Harris. Het is niet de eerste keer dat er met de borstel door het Ierse rechtsstelsel werd gegaan. Van de 72.000 onderzochte wetten werden er de voorbije jaren al 60.000 geschrapt.

Veel van de wetten stammen uit de periode van voor de oprichting van de Ierse Vrijstaat in 1922 en werden dus nog door het Britse parlement uitgevaardigd.

Lees ook:Na 60 jaar nieuwe mayonaisewet?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content