Na meer dan zestig jaar verandert de Amerikaanse spelfabrikant Mattel de spelregels van Scrabble. Vanaf juli zijn eigennamen van personen, plaatsen, bedrijven en merken welkom in het populaire gezelschapsspel.

Gedaan met ellenlange en ingewikkelde woorden uit het hoofd te leren want eigennamen mogen binnen enkele maanden gebruikt worden in Scrabble. "Met deze verandering zullen Scrabble-fans maar ook jongere spelers en families, nog meer genieten van het spel", aldus Mattel.

De speelgoedfabrikant brengt het nieuwe Scrabble-bord in juli op de markt. Vanaf dan zullen vooral sport- en celebrity-fans heel wat punten kunnen verdienen met de namen van hun idolen. Leer deze winstgevende namen alvast maar uit het hoofd:

De achternaam van Yuri Zhirkov, voetbalspeler bij de Engelse club Chelsea, is goed voor maar liefst 26 punten. Djokovic, de familienaam van de Servische tennisser Novak Djokovic, brengt 24 punten op. De Amerikaanse rapper Jay-z zal met zijn naam veel spelers 23 punten gelukkiger maken. Wie weet wat de hoofdstad van Kroatië is, krijgt 18 punten als beloning (Zagreb) David en Victoria Beckham zijn met hun familienaam goed voor 20 punten.

Kritiek

De echte "Scrabblers" zijn niet zo tevreden met deze verandering. "Ze gaan tegen alle basisregels van het spel in. Eigennamen vermijden is een discipline geworden. Nu zal het spel veel te gemakkelijk worden, het zal geen uitdaging meer zijn", reageerde Richard Lyon, voorzitter van de Scrabbleclub uit het Britse Cambridge, op het nieuws.

Ook de voorzitter van de Reading Scrabble Club, Keith Churcher, is enorm ontgoocheld: "Jarenlang hebben spelers zoals ik lange woorden uit het woordenboek van buiten geleerd", aldus Churcher die, net als andere die-hard Scrabblefanaten, vindt dat Mattel met deze ingreep het spelniveau naar beneden haalt.

Verbod eigennamen
De Amerikaanse architect Alfred Butts onwikkelde in de jaren '30 het spel waarbij spelers horizontaal of verticaal woorden moeten vormen. Per letter kan de speler een aantal punten verdienen. Hoe zeldzamer een letter wordt gebruikt in de alledaagse woordenschat, hoe meer punten de letter waard is.

Oorspronkelijk heette het spel 'Lexiko'. Daarna veranderde Butts het in 'Criss Cross Words' maar hij vond geen fabrikant die zijn gezelschapspel wou produceren. Daarom verkocht hij in 1948 de rechten van het spelbord aan James Brunot.

Brunot doopte het spel om tot 'Scrabble' en sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 150 miljoen exemplaren verkocht. Tot nu toe waren slechts een paar eigennamen toegelaten in het spel.

Na meer dan zestig jaar verandert de Amerikaanse spelfabrikant Mattel de spelregels van Scrabble. Vanaf juli zijn eigennamen van personen, plaatsen, bedrijven en merken welkom in het populaire gezelschapsspel.Gedaan met ellenlange en ingewikkelde woorden uit het hoofd te leren want eigennamen mogen binnen enkele maanden gebruikt worden in Scrabble. "Met deze verandering zullen Scrabble-fans maar ook jongere spelers en families, nog meer genieten van het spel", aldus Mattel. De speelgoedfabrikant brengt het nieuwe Scrabble-bord in juli op de markt. Vanaf dan zullen vooral sport- en celebrity-fans heel wat punten kunnen verdienen met de namen van hun idolen. Leer deze winstgevende namen alvast maar uit het hoofd: De achternaam van Yuri Zhirkov, voetbalspeler bij de Engelse club Chelsea, is goed voor maar liefst 26 punten. Djokovic, de familienaam van de Servische tennisser Novak Djokovic, brengt 24 punten op. De Amerikaanse rapper Jay-z zal met zijn naam veel spelers 23 punten gelukkiger maken. Wie weet wat de hoofdstad van Kroatië is, krijgt 18 punten als beloning (Zagreb) David en Victoria Beckham zijn met hun familienaam goed voor 20 punten. Kritiek De echte "Scrabblers" zijn niet zo tevreden met deze verandering. "Ze gaan tegen alle basisregels van het spel in. Eigennamen vermijden is een discipline geworden. Nu zal het spel veel te gemakkelijk worden, het zal geen uitdaging meer zijn", reageerde Richard Lyon, voorzitter van de Scrabbleclub uit het Britse Cambridge, op het nieuws. Ook de voorzitter van de Reading Scrabble Club, Keith Churcher, is enorm ontgoocheld: "Jarenlang hebben spelers zoals ik lange woorden uit het woordenboek van buiten geleerd", aldus Churcher die, net als andere die-hard Scrabblefanaten, vindt dat Mattel met deze ingreep het spelniveau naar beneden haalt. Verbod eigennamen De Amerikaanse architect Alfred Butts onwikkelde in de jaren '30 het spel waarbij spelers horizontaal of verticaal woorden moeten vormen. Per letter kan de speler een aantal punten verdienen. Hoe zeldzamer een letter wordt gebruikt in de alledaagse woordenschat, hoe meer punten de letter waard is. Oorspronkelijk heette het spel 'Lexiko'. Daarna veranderde Butts het in 'Criss Cross Words' maar hij vond geen fabrikant die zijn gezelschapspel wou produceren. Daarom verkocht hij in 1948 de rechten van het spelbord aan James Brunot. Brunot doopte het spel om tot 'Scrabble' en sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 150 miljoen exemplaren verkocht. Tot nu toe waren slechts een paar eigennamen toegelaten in het spel.