'Dit is echt ziek': Felle kritiek op bijbelteksten in veronderstelling dat het koranverzen zijn

08/12/15 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:23

Wat gebeurt er wanneer je controversiële passages uit de bijbel voorlegt aan mensen in de straat en doet alsof het verzen uit de Koran zijn?

'Dit is echt ziek': Felle kritiek op bijbelteksten in veronderstelling dat het koranverzen zijn

Bijbel wordt heilige Koran © Youtube

Wat gebeurt er wanneer je controversiële passages uit de bijbel voorlegt aan mensen in de straat en doet alsof het verzen uit de Koran zijn...

Twee Nederlandse mannen namen de proef op de som en trokken de straat op voor een 'sociaal experiment dat de diepe kloof tussen moslims en niet-moslims moet blootleggen.' 'Want door de recente aanslagen door de terreurgroep IS, ligt het Islamitische geloof steeds vaker onder vuur.' De mannen namen een bijbel en wikkelde hem in een cover met het woord 'koran' op. Ze lazen barbaarse citaten voor en de reacties waren deels voorspelbaar, schrijft L'express.

'Hoe kan je hierin geloven?!', klinkt het. 'Als je vanaf je geboorte wordt opgevoed met zulke gedachten..., tja dan bepaalt dat je denken.'

Maar wanneer de makers van het filmpje onthullen dat 'deze prachtige zinnen' eigenlijk uit de bijbel komen, reageren de omstaanders verbaasd. Sommigen zijn zelfs licht geneerd over hun eerdere uitspraken. 'Dit is echt ziek', klinkt het.

Smerige verhalen

De video bewijst treffend dat 'heilige teksten', een product zijn van hun tijd. De islam en de koran vormen dus geen uitzondering. Ook de christelijke teksten in de bijbel zijn allesbehalve vreedzaam.

Iets wat schrijver Dimitri Verhulst benadrukt in zijn recentste boek Bloedboek. In zijn bewerking van de eerste vijf boeken van de bijbel is God een rancuneuze tiran. 'Er is geen grotere mensenrechtenschender dan God. Hij zou eigenlijk voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag moeten worden gebracht', zei hij in een interview met Knack.

'In het tv-journaal gebeuren dagelijks ergere zaken dan in de Bijbel', nuanceerde godsdienstleraar Ignace Demaerel misnoegd op Knack.be. 'De smerige verhalen in de bijbel, geven de smerigheden weer van wat mensen doen, tégen Gods wetten in, niet God zelf. (AVE)