Stille nacht geldt als het bekendste kerstlied ter wereld. De oorspronkelijke Duitse tekst werd geschreven door de Oostenrijkse dorpspastoor Joseph Mohr. De melodie is afkomstig van schoolmeester Franz Gruber. De allereerste opvoering van Stille nacht vond plaats in 1819 in Oberndorf bij Salzburg. Het populaire lied is vertaald in meer dan 300 talen en dialecten en wordt door de UNESCO erkend als immaterieel werelderfgoed. In het Nederlands bestaan er drie verschillende versies van het lied.

Aanvankelijk had O dennenboom niets te maken met Kerstmis. De Duitse predikant Joachim August Zarnack schreef in 1819 een tragisch liefdeslied naar een oud Silezisch volkswijsje. De boom staat in dat lied symbool voor trouw tegenover een ontrouwe minnaar. Pas vijf jaar later voegde de leraar Ernst Anschütz er een tweede en een derde strofe aan toe. Zo werd het lied uiteindelijk een bekende kerstklassieker.

Componist Irving Berlin was wel erg zelfverzekerd over White Christmas. Hij noemde de compositie niet alleen het beste nummer dat hij zelf ooit had geschreven, maar ook het beste nummer aller tijden. En met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren werd de versie van Bing Crosby inderdaad de best verkochte plaat in de geschiedenis van de hitparade. Toen het nummer werd gebruikt in de muziekfilm Holiday Inn, won Berlin er in 1942 bovendien nog een Oscar mee.

Het nummer Do They Know It's Christmas? ontstond in 1984, nadat de Ierse popzanger Bob Geldof op tv een reportage zag over hongersnood in Ethiopië. Hij trommelde terstond de fine fleur van de popwereld bijeen en richtte de gelegenheidsgroep Band Aid op. Samen met zanger Midge Ure schreef Geldof in vier dagen tijd een kerstnummer, dat in totaal 12 miljoen euro opbracht voor ontwikkelingsprojecten.

Last Christmas is een kerstnummer uit 1984 van het Britse popduo Wham! Eigenlijk zou het nummer oorspronkelijk Last Easter gaan heten, maar omdat de platenfirma nog een hit zocht voor de kerstdagen, heeft zanger George Michael het woord 'Pasen' in de titel naar verluidt gewoon vervangen door 'Kerstmis'.

Popzanger Chris Rea schreef de klassieker Driving Home for Christmas voor zijn grote doorbraak, toen hij met zijn vrouw van Londen naar zijn geboortestad Middlesbrough reed in een Austin Mini. Hij kreeg het idee voor het kerstnummer, toen ze samen in de file stonden.

De warenhuisketen Montgomery Ward bracht in 1939 het kleurboek Rudolph the Red-Nosed Reindeer op de markt. Hoewel de directie aanvankelijk bang was dat klanten de rode neus van het rendier met alcoholmisbruik zouden associëren, werd het boek meteen een groot succes in de VS. Componist Johnny Marks schreef een kerstdeuntje over het fictieve rendier, dat wereldberoemd werd in de versie van countryzanger Gene Autry uit 1949. (YD)

Stille nacht geldt als het bekendste kerstlied ter wereld. De oorspronkelijke Duitse tekst werd geschreven door de Oostenrijkse dorpspastoor Joseph Mohr. De melodie is afkomstig van schoolmeester Franz Gruber. De allereerste opvoering van Stille nacht vond plaats in 1819 in Oberndorf bij Salzburg. Het populaire lied is vertaald in meer dan 300 talen en dialecten en wordt door de UNESCO erkend als immaterieel werelderfgoed. In het Nederlands bestaan er drie verschillende versies van het lied.Aanvankelijk had O dennenboom niets te maken met Kerstmis. De Duitse predikant Joachim August Zarnack schreef in 1819 een tragisch liefdeslied naar een oud Silezisch volkswijsje. De boom staat in dat lied symbool voor trouw tegenover een ontrouwe minnaar. Pas vijf jaar later voegde de leraar Ernst Anschütz er een tweede en een derde strofe aan toe. Zo werd het lied uiteindelijk een bekende kerstklassieker.Componist Irving Berlin was wel erg zelfverzekerd over White Christmas. Hij noemde de compositie niet alleen het beste nummer dat hij zelf ooit had geschreven, maar ook het beste nummer aller tijden. En met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren werd de versie van Bing Crosby inderdaad de best verkochte plaat in de geschiedenis van de hitparade. Toen het nummer werd gebruikt in de muziekfilm Holiday Inn, won Berlin er in 1942 bovendien nog een Oscar mee.Het nummer Do They Know It's Christmas? ontstond in 1984, nadat de Ierse popzanger Bob Geldof op tv een reportage zag over hongersnood in Ethiopië. Hij trommelde terstond de fine fleur van de popwereld bijeen en richtte de gelegenheidsgroep Band Aid op. Samen met zanger Midge Ure schreef Geldof in vier dagen tijd een kerstnummer, dat in totaal 12 miljoen euro opbracht voor ontwikkelingsprojecten.Last Christmas is een kerstnummer uit 1984 van het Britse popduo Wham! Eigenlijk zou het nummer oorspronkelijk Last Easter gaan heten, maar omdat de platenfirma nog een hit zocht voor de kerstdagen, heeft zanger George Michael het woord 'Pasen' in de titel naar verluidt gewoon vervangen door 'Kerstmis'.Popzanger Chris Rea schreef de klassieker Driving Home for Christmas voor zijn grote doorbraak, toen hij met zijn vrouw van Londen naar zijn geboortestad Middlesbrough reed in een Austin Mini. Hij kreeg het idee voor het kerstnummer, toen ze samen in de file stonden.De warenhuisketen Montgomery Ward bracht in 1939 het kleurboek Rudolph the Red-Nosed Reindeer op de markt. Hoewel de directie aanvankelijk bang was dat klanten de rode neus van het rendier met alcoholmisbruik zouden associëren, werd het boek meteen een groot succes in de VS. Componist Johnny Marks schreef een kerstdeuntje over het fictieve rendier, dat wereldberoemd werd in de versie van countryzanger Gene Autry uit 1949. (YD)