De perscartoonprijzen werden uitgereikt tijdens de opening van het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist op 16 juli. De prijs van de jury ging naar Cécile Bertrand van La Libre Belgique. Knack-cartoonist Vanmol mocht de publieksprijs in ontvangst nemen voor de prent hierboven.

Ook de Europese Perscartoonprijs, waarvoor de jury 250 werken uit 23 landen beoordeelde, werd hier officieel uitgereikt. De winnaar was al enkele maanden bekend: Karl Meersman, die wekelijks een prent maakt voor Focus Knack en Trends, met een tekening die in 2010 in laatstgenoemd blad verscheen. Daarop toont Meersman een vrouw met hoofddoek en Nederlands politicus Geert Wilders als elkaars negatief.

De internationale wedstrijd van het festival ten slotte lokte 587 cartoonisten uit 76 landen. De eerste plaats - de Gouden Hoed - was voor de Luxemburger Paul Leurs.

Al de winnende cartoons zijn nog op het Cartoonfestival te bewonderen tot 18 september. De tentoonstellingen zijn dagelijks open van 10 tot 19 uur. Omdat het festival zijn vijftigste verjaardag viert, is de toegang gratis. (IP)

De perscartoonprijzen werden uitgereikt tijdens de opening van het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist op 16 juli. De prijs van de jury ging naar Cécile Bertrand van La Libre Belgique. Knack-cartoonist Vanmol mocht de publieksprijs in ontvangst nemen voor de prent hierboven. Ook de Europese Perscartoonprijs, waarvoor de jury 250 werken uit 23 landen beoordeelde, werd hier officieel uitgereikt. De winnaar was al enkele maanden bekend: Karl Meersman, die wekelijks een prent maakt voor Focus Knack en Trends, met een tekening die in 2010 in laatstgenoemd blad verscheen. Daarop toont Meersman een vrouw met hoofddoek en Nederlands politicus Geert Wilders als elkaars negatief. De internationale wedstrijd van het festival ten slotte lokte 587 cartoonisten uit 76 landen. De eerste plaats - de Gouden Hoed - was voor de Luxemburger Paul Leurs. Al de winnende cartoons zijn nog op het Cartoonfestival te bewonderen tot 18 september. De tentoonstellingen zijn dagelijks open van 10 tot 19 uur. Omdat het festival zijn vijftigste verjaardag viert, is de toegang gratis. (IP)