Wouden leveren zelf een bijdrage aan de zure regen die hen beschadigt.
Zure regen is een milieuprobleem dat decennialang voor troosteloze wouden met bomen zonder bladeren of groene naalden zorgde. In vervuilde gebieden, zoals helaas ons land, waren vooral salpeterzuur en zwavelzuur verantwoordelijk voor het verschijnsel, dat als gevolg van milieumaatregelen stilaan onder controle is gebracht.
Maar Jenny Stavrakou van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie in Ukkel en haar collega’s melden in het vakblad Nature Geoscience dat in minder vervuilde – dus vooral afgelegen – regio’s een natuurlijke component zure regen kan veroorzaken, namelijk mierenzuur.
Dat kan ook door menselijke activiteiten worden geproduceerd, maar eveneens door bosbranden en zelfs door plantenbladeren. De berekeningen op basis van satellietbeelden tonen aan dat wouden wereldwijd bijna 100 miljoen ton mierenzuur per jaar produceren, dat is drie keer meer dan tot dusver werd aangenomen. Vooral boven de naaldwouden in het hoge noorden zou de productie groot zijn.
Tijdens de zomer stijgt de zuurtegraad van regen in de taiga met liefst 60 tot 80 procent. Ook boven het Amazonewoud is dat het geval tijdens het groeiseizoen. (DD)