Kan uw stadstuin geluidsoverlast van drukke straten, bouwplaatsen of luidruchtige buren indijken? 5 manieren om van uw tuin een oase van rust te maken.
Gehorige stedelijke omgevingen zijn een onderschat gezondheidsprobleem. Chronische blootstelling aan geluidshinder is in verband gebracht met stress, slaapproblemen, verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Niet alleen de mens is slachtoffer. Lawaai hindert ook ecosystemen en verandert het gedrag en de communicatie van dieren.
Met hun gebladerte, takken en stammen fungeren planten, bomen en struiken als milieuvriendelijke geluidsbarrières. Dichte beplanting absorbeert en verstrooit de geluidsgolven, waardoor de intensiteit van het geluid daalt vooraleer het onze huizen en gebouwen bereikt.
‘Helaas is de buffercapaciteit van groene vegetatie niet zo groot als je misschien zou denken’, zegt ecoloog Jonas Lembrechts (UAntwerpen). ‘Denk maar aan de grote, groene muur die het Rivierenhof in Antwerpen is. Die heeft helemaal niet zo veel effect op het aantal decibels van de vlakbij gelegen E313.’
‘Maar geluid is meer dan decibels alleen,’ vervolgt Lembrechts, ‘groen vormt ook een visuele barrière tegen geluidshinder. Vegetatie zien beïnvloedt het subjectieve aspect van lawaai, zo blijkt uit onderzoek, zelfs als de fysieke geluidsniveaus niet significant veranderen. Dat is experimenteel getest door mensen te laten luisteren naar stadsgeluiden terwijl ze uitkijken op een grijze muur of op een groen bos.’
‘Daarnaast vormt ook het toevoegen van natuurlijke geluiden verrassend genoeg een buffer tegen geluidsoverlast’, weet Lembrechts. ‘Aangename geluiden, zoals ruisende bladeren en vogelgezang, verbeteren het geluidslandschap heel sterk. Mensen vinden natuurgeluiden aangenaam om naar te luisteren.’
Alleen al voor de psychologische winst is het dus de moeite waard om in uw tuin een hoekje te creëren tussen de struiken waar u zich kunt afsluiten van de wereld. Hoe doet u dat?
1. Werk in laagjes
Combineer een diversiteit aan planten op verschillende hoogtes om een visuele barrière tegen lawaai te maken. Plant vegetatie in verschillende lagen door bomen te combineren met struiken, zoals laurier, hulst of liguster. Die aanpak imiteert natuurlijke ecosystemen en vergroot het microbieel leven in uw tuin.
Plant strategisch en focus op plekken waar geluidsoverlast het meest problematisch is, zoals naast een autoweg of luidruchtige buren. Plant bomen en struiken dicht genoeg bij elkaar om een dichte barrière te vormen, maar niet zo dicht dat ze elkaar beconcurreren. De juiste afstand zorgt voor een gezonde groei en optimale geluidsreductie.
2. Kies voor geluidswerende planten
De lork is de meest effectieve boom als het gaat om het absorberen van geluid, zo blijkt uit een studie in het vakblad Applied Acoustics. Naaldbomen zijn sowieso effectiever in het absorberen van geluid dan loofbomen. Omdat ze ook in de winter hun naalden behouden zorgen ze het hele jaar door voor geluidsreductie.
Wilt u vooral snel een effectieve geluidsbarrière vormen? Dan zijn hybride populieren en wilgen een goede keuze. Maar die vragen wat meer onderhoud. Andere geluidsdempende planten zijn bamboe, hulst, jeneverbes, siergrassen en groenblijvende haagplanten zoals de buxus en liguster.
3. Creëer natuurlijke white noise
Stromend water, zingende vogels en ruisende planten: die geluiden zorgen voor een aangename akoestische omgeving. Het klateren van het water en de wind in de planten kunnen helpen om ongewenste omgevingsgeluiden weg te filteren. Een waterpartij trekt bovendien verschillende soorten planten en dieren aan, zoals vogels, kikkers en insecten. Die dieren kunnen bijdragen aan een natuurlijke geluidsbarrière dankzij hun aanwezigheid en geluiden. Nog meer dan water- of windgeluiden halen vogelgeluiden ons stressniveau omlaag, met meetbare gunstige effecten op hartslag en bloeddruk. Richt uw tuin dus vogelvriendelijk in.
4. Ga voor waterdoorlatende bestrating
Doorlatende grondoppervlakken zoals met gras bedekte paden en zachte bodemlagen – in plaats van asfalt en beton – kunnen een aanvulling vormen op de inspanningen om het geluid verminderen in de tuin. Zachte bodems weerkaatsen de geluidsgolven minder. Bovendien helpen ze bij het absorberen van water, waardoor wateroverlast wordt gereduceerd.
5. Steun groene projecten
Steun lokale initiatieven die bomen planten in openbare ruimten, scholen en speeltuinen en die groengevels en groendaken aanleggen. Want zo wordt op grotere schaal gewerkt aan manieren om de geluidsbeleving van iedereen te bevorderen. Groene ruimtes bestrijden niet alleen lawaai, ze zijn ook onmisbare wapens tegen stedelijke hitte en luchtvervuiling.
Hoe lossen we verkeerslawaai op? ‘Treinen zijn stiller geworden, wegverkeer net luider’