
Lieveheersbeestjes veranderen van kleur
De klimaatopwarming heeft gevolgen voor het uitzicht van lieveheersbeestjes.
Het wordt steeds duidelijker dat het broeikaseffect sinds een jaar of twintig grote gevolgen heeft voor de dieren in onze regio. De grenzen van gemiddelde temperaturen zijn in die periode 250 kilometer naar het noorden opgeschoven, maar de populaties van vogels en vlinders zijn niet in dezelfde mate gevolgd.
Er is natuurlijk flexibiliteit in een ecosysteem, maar toch: het leefgebied van vlinders is, volgens het vakblad Nature Climate Change, gemiddeld 114 kilometer naar het noorden opgeschoven, dat van vogels amper 37 kilometer. We mogen er wel vanuit gaan dat vogels meer weerstand hebben tegen temperatuursveranderingen dan vlinders.
Toch kunnen er problemen opduiken, want vele vogels hebben tijdens het broedseizoen rupsen nodig om hun jongen te voederen, dus als de voornaamste prooien opschuiven naar het noorden en niet op vergelijkbare wijze vervangen worden door zuidelijker soorten, dreigen vogels minder jongen groot te kunnen brengen.
Het vakblad Heredity meldt dat er in Nederland (en mogelijk dus ook bij ons) een verschuiving is vastgesteld in de kleuren van het tweestippelige lieveheersbeestje. Dat diertje is in de kuststreek overwegend rood met zwarte stipjes, maar in het binnenland is bijna de helft zwart met rode stippen. Dat was althans de situatie in 1980, want in 2004 werd er overal minder dan een vijfde zwarte versies van het beestje geregistreerd.
De verschuiving wordt gelinkt aan de gevolgen van het broeikaseffect: zwarte beestjes blijven gemakkelijker warm in koudere omstandigheden, maar doordat het warmer wordt valt die selectiefactor weg. Blijkbaar is het voor de diertjes kostelijker te investeren in een zwartgekleurd schild. (DD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier