Kamer maakt komaf met de kernuitstap

Kerncentrale Doel © BELGA

De plenaire Kamer heeft donderdag met ruime meerderheid het licht op groen gezet voor de afschaffing van de wet op de kernuitstap uit 2003. Het wetsvoorstel van de meerderheidspartijen kreeg ook de steun van oppositiepartijen Vlaams Belang en Open VLD. PS en PVDA onthielden zich en Ecolo-Groen stemde tegen.

De wet op de kernuitstap dateert van de paars-groene regering-Verhofstadt I. Hij legde een datum vast voor de sluiting van de zeven kerncentrales in ons land en verbood ook de bouw van nieuwe nucleaire capaciteit. In de afgelopen twintig jaar werd de wet meer dan eens bijgeschaafd, om een aantal kerncentrales langer open te houden. De oorlog in Oekraïne en de druk op de energieprijzen zorgde er bijvoorbeeld ook voor dat de centrales Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open mogen blijven, na de geplande sluitingsdatum in 2025.

Maar vooral MR en N-VA wilden komaf maken met de wet. En nu de groenen geen deel meer uitmaken van de meerderheid, was het compromis snel gevonden. In haar regeerakkoord zet de regering-De Wever dan ook duidelijk in op kernenergie, duidelijk meer dan in het verleden, zij het niet exclusief.

De goedkeuring van de tekst (met 102 stemmen voor, 8 tegen en 31 onthoudingen) betekent niet dat de regering morgen nieuwe centrales kan beginnen bouwen. De sluitingsdata van de bestaande centrales gaan op de schop, het is nu aan de regering om met een stappenplan te komen. Na twee debatten in de bevoegde commissie bracht het debat in plenaire geen nieuwe elementen. De discussie ging vooral over de vraag of het nu al dan niet over een symbolische stap gaat.

‘Keerpunt in de Belgische energiegeschiedenis’

De organisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu beschouwen het als een politieke show en wijzen erop dat dit op het terrein niets verandert aan de uitdagingen in ons energiebeleid.  Minister van Energie Mathieu Bihet (MR) daarentegen benadrukt dat deze dag de geschiedenis zal ingaan als “een keerpunt in de Belgische energiegeschiedenis”.

“Door met een grote meerderheid de wet goed te keuren die de terugkeer van kernenergie in ons land inluidt, laat het federaal parlement twee decennia van blokkeringen en aarzelingen achter zich om de weg vrij te maken voor een realistisch en veerkrachtig energiemodel.” “Met deze nieuwe wet geeft België zich eindelijk de middelen om een energiemix te garanderen die steunt op de realiteit van vandaag. Het gaat er niet meer om energiebronnen op een binaire en steriele manier tegenover elkaar te stellen, maar om ze pragmatisch en complementair te benutten”, aldus nog Bihet.

Partner Content