De milieuorganisatie Greenpeace hield woensdag een protestactie bij DEME, het Belgische baggerbedrijf dat onder meer investeert in diepzeemijnbouw. Greenpeace vreest dat daarbij ‘onomkeerbare schade’ aan de zeebodem wordt aangericht.
‘DEME. Deep sea mining, deep trouble.’ Met die slogan stond woensdag een groep Greenpeace-activisten voor de poorten van DEME in Zwijndrecht, waar op dat moment een aandeelhoudersvergadering plaatsvond. Met de actie wil de milieuorganisatie het bedrijf uitnodigen tot dialoog, zegt Ruth-Marie Henckes, campagneleider Oceaan bij Greenpeace België.
Diepzeemijnbouw
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de diepzee vol zit met metaalhoudende knollen, die essentieel zijn voor de groene energie van de toekomst. DEME investeert via zijn dochteronderneming Global Sea Mineral Resources (GSR) in het onderzoek naar de ontginning van die metalen.
Halen we onze kostbare metalen binnenkort uit de diepzee en de ruimte?
‘Onomkeerbaar’
Greenpeace pleit voor een moratorium op de concessies voor diepzeemijnbouw. ‘We weten meer over het maanoppervlak dan over de zeebodem’, stelt Henckes. Daarom vindt Greenpeace dat er eerst grondig onderzoek moet worden gedaan naar de mogelijke ecologische gevolgen van diepzeemijnbouw. ‘De diepzee is een van de meest kwetsbare ecosystemen, waar we onomkeerbare schade kunnen berokkenen’, aldus Henckes.
Bovendien vindt Greenpeace dat er onvoldoende bekend is over de gezondheidsrisico’s voor werknemers die in contact komen met radioactieve, metaalrijke knollen. Volgens de ngo is ook de economische noodzaak van diepzeemijnbouw te weinig aangetoond met onafhankelijk onderzoek.
De diepzee is een van de meest kwetsbare ecosystemen, waar we onomkeerbare schade kunnen berokkenen.
Politie
‘Onze standpunten over diepzeemijnbouw verschillen van die van Greenpeace’, reageert ceo Luc Vandenbulcke van DEME. Vandenbulcke was tevreden dat de actie ‘zeer sereen’ was verlopen. De lokale politie stuurde vier auto’s ter plaatse, maar er waren geen incidenten.
Alternatief
DEME ziet wel toekomst in diepzeemijnbouw. ‘Bij de eerste windmolens was er ook protest van ngo’s’, zegt Vandenbulcke. ‘Zij beweerden dat windmolens het milieu zouden verstoren. Later bleken ze toch een positieve impact te hebben.’
Vandenbulcke vindt diepzeemijnbouw een uitstekend alternatief voor mijnbouw op het vasteland. ‘Sommige mensen die nu een andere mening hebben, zullen daarvan binnen een aantal jaar ook overtuigd zijn’, maakt de ceo zich sterk.
‘Diepzeemijnbouw op een kruispunt: wordt 2025 een sleuteljaar?’