Vrije Tribune

‘Met sneeuwballen gooien is geen misdrijf. Dat heet jong zijn!’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Spelen met sneeuw brengt meer en meer “strafrechtelijke” gevaren met zich mee.

Beste minister Milquet,

De laatste dagen kleurt ons landschap prachtig wit. Ik weet niet of u een liefhebber bent van dit winterweer. Wellicht hebt u als kind ook nog welig in de sneeuw geravot. In sneeuwbalgevechten bent u waarschijnlijk net zoals mij meermaals betrokken geweest. Ik ben er van overtuigd dat u, net zoals mij, met evenveel deugdzaamheid terugkijkt op die periode uit uw kind zijn.

Echter blijkt uit de media dat spelen met sneeuw meer en meer “strafrechtelijke” gevaren met zich meebrengt. In gemeenten als Lichtervelde, Wingene, Malle en Sint-Pieters-Leeuw is het gooien van een sneeuwbal bij politiereglement niet toegestaan. In Dendermonde kun je er zelfs een boete van 120 euro voor krijgen.

Zo een boete wordt geregeld door de Gemeentelijke Administratieve Sancties. Indien de Federale regering een verlaging doorvoert van de minimumleeftijd op GAS van 16 naar 14 jaar, zoals staat in het regeerakkoord, betekent dat dus dat kinderen van 14 die met sneeuwballen naar elkaar smijten gestraft zullen worden. Dat wil dus zeggen dat een jongere van 14 die met zijn vrienden een sneeuwballengevecht houdt kans maakt op een boete. Het lijkt wederom alsof kinderen niet meer jong mogen zijn. Als zeventienjarige jongere politiek geëngageerde kan ik niet leven met die maatschappijgedachte.

Ik snap de logica van de Gemeentelijke Administratieve Santies. Je zal mij nooit horen pleiten voor een afschaffing ervan. Ze dienen om de administratieve last voor justitie te verlagen en snel en kordaat op te kunnen treden bij lokale kleine overlast. Echter denk ik dat er iets grondig fout zit aan de invulling ervan. Tot op heden kunnen gemeentebesturen zelf bepalen hoe ze dat invullen. Het heeft wel iets Amerikaans. In Dendermonde word je bestraft als je met een sneeuwbal gooit, in Brugge niet. In Hasselt krijg je een boete voor op de helling van een bankje te zitten, in Oostende niet. En ga zo maar door.Daarom pleit ik voor een strikt afgebakende invulling van de GAS. Een invulling die geen bevolkingsgroepen viseert.

Ook durf ik in plaats van een verlaging naar 14 jaar van de GAS-leeftijd een verhoging naar 18 jaar voor te stellen. Als je jongeren beboet zoals volwassen, moet je ze ook gaan behandelen als volwassenen. Dat wil zeggen dat jongeren vanaf 14 zouden mogen gaan stemmen. Maar ook dat jongeren op hun 14de alcohol zouden mogen drinken. Indien er zich inderdaad een probleem voordoet bij een groep minderjarigen werk dan met bemiddeling en preventiewerk. Zo zul je veel degelijker de sociale problemen in onze samenleving kunnen aanpakken dan met een eenmalige geldboete. Een geldboete zou trouwens ook weinig effectief zijn voor minderjarigen, want een groot aantal zullen dat toch niet zelf betalen. Wel mama of papa.

Als minister van Gelijke Kansen, hebt u uiteraard veel aandacht voor de sociale cohesie en samenhang binnen onze maatschappij. Daarom roep ik u op om uw mening omtrent de GAS te herzien en er voor te zorgen dat in ons land geen plaats is voor het viseren van bevolkingsgroepen. Met sneeuwballen gooien is geen misdrijf! Laat de jeugd jong zijn!

Met vriendelijke groeten

Rémy Bonny

Rémy mocht op 14-jarige leeftijd ons land vertegenwoordigen op het internationaal jongerencongres rond de opwarming van de aarde Bright Green Youth. Nu is Rémy 17 jaar. Hij sloot zich aan bij Groen en is op dit moment voorzitter van Jong Groen Oostende. Vorig jaar was hij ook afgevaardigde van Jong Groen Nationaal in de Politieke Raad van Groen. Op zijn blog schrijft hij van tijd tot tijd opinies die al meerdere keren in de nationale media verschenen zijn. Door zijn te jonge leeftijd kon hij ook niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content