Voor ze in 1992 naar Zuid-Korea vluchtte, leidde de lijfarts van Kim Il-Sung, Kim So-Yeon, verschillende onderzoeken in het Noord-Koreaanse 'jeugdigheidscentrum' dat speciaal werd opgezet om Kim te helpen in zijn zoektocht naar een langer leven.

Het team van de lijfarts bedacht verschillende manieren om een langer leven te garanderen. 'We deden heel wat onderzoek', zegt Kim aan CNN. 'Maar we gaven hem enkel de behandelingen die hij zelf had uitgekozen van een lijst met verschillende opties.'

Een van de favoriete behandelingen van de 'Grote Leider' was volgens Kim bloedtransfusies van twintigers. De bloeddonoren kregen daarvoor speciale voedzame maaltijden te eten.

Een andere favoriete kuur was kijken naar kinderen die grappige of schattige dingen uitvoerden en hem zo deden lachen. Volgens het centrum leidt geluk immers tot een goede gezondheid en dus schreven de dokters Kim Il-Sung een goede dosis lachsalvo's voor.

Veel heeft het allemaal niet mogen helpen. Kim Il-Sung stierf op 82-jarige leeftijd. Dat is toch nog steeds veel beter dan de gemiddelde levensverwachting van 64 jaar van de gewone Noord-Koreanen.

Sukkelende Kim Jong-un

Met Kim Jong-un, Kims kleinzoon en de huidige Noord-Koreaanse leider, gaat het op gezondheidsvlak heel wat minder goed. De jonge leider loopt met een wandelstok en was onlangs meer dan een maand afwezig wegens gezondheidsproblemen.

Volgens Kim So-Yeon lijdt Kim Jong-un mogelijk aan gelijkaardige kwalen als zijn vader en grootvader. Zowel Kim Il-Sung en Kim Jong-Il hadden te kampen met diabetes, hartproblemen en stress.

Maar de aandoeningen van de huidige leider zouden volgens de lijfarts van de 'Eeuwige President' weleens een stuk erger kunnen zijn. Ze denkt bovendien dat Kim Jong-un hormooninjecties krijgt om meer op zijn grootvader te lijken. 'Kim Il-Sung heeft nog altijd een goede reputatie omdat hij de stichter van het land is. Om de Noord-Koreanen bewust te maken dat het nog steeds Kim Il-Sungs land is, proberen ze Kim Jong-un meer op hem te laten lijken. '

Voor ze in 1992 naar Zuid-Korea vluchtte, leidde de lijfarts van Kim Il-Sung, Kim So-Yeon, verschillende onderzoeken in het Noord-Koreaanse 'jeugdigheidscentrum' dat speciaal werd opgezet om Kim te helpen in zijn zoektocht naar een langer leven. Het team van de lijfarts bedacht verschillende manieren om een langer leven te garanderen. 'We deden heel wat onderzoek', zegt Kim aan CNN. 'Maar we gaven hem enkel de behandelingen die hij zelf had uitgekozen van een lijst met verschillende opties.'Een van de favoriete behandelingen van de 'Grote Leider' was volgens Kim bloedtransfusies van twintigers. De bloeddonoren kregen daarvoor speciale voedzame maaltijden te eten. Een andere favoriete kuur was kijken naar kinderen die grappige of schattige dingen uitvoerden en hem zo deden lachen. Volgens het centrum leidt geluk immers tot een goede gezondheid en dus schreven de dokters Kim Il-Sung een goede dosis lachsalvo's voor. Veel heeft het allemaal niet mogen helpen. Kim Il-Sung stierf op 82-jarige leeftijd. Dat is toch nog steeds veel beter dan de gemiddelde levensverwachting van 64 jaar van de gewone Noord-Koreanen. Met Kim Jong-un, Kims kleinzoon en de huidige Noord-Koreaanse leider, gaat het op gezondheidsvlak heel wat minder goed. De jonge leider loopt met een wandelstok en was onlangs meer dan een maand afwezig wegens gezondheidsproblemen. Volgens Kim So-Yeon lijdt Kim Jong-un mogelijk aan gelijkaardige kwalen als zijn vader en grootvader. Zowel Kim Il-Sung en Kim Jong-Il hadden te kampen met diabetes, hartproblemen en stress. Maar de aandoeningen van de huidige leider zouden volgens de lijfarts van de 'Eeuwige President' weleens een stuk erger kunnen zijn. Ze denkt bovendien dat Kim Jong-un hormooninjecties krijgt om meer op zijn grootvader te lijken. 'Kim Il-Sung heeft nog altijd een goede reputatie omdat hij de stichter van het land is. Om de Noord-Koreanen bewust te maken dat het nog steeds Kim Il-Sungs land is, proberen ze Kim Jong-un meer op hem te laten lijken. '