Het Nobelcomité heeft dit weekend de data bekendgemaakt: maandag wordt de Nobelprijs voor Geneeskunde uitgereikt, dinsdag volgt die voor Natuurkunde, woensdag is Chemie aan de beurt en vrijdag Vrede. Volgende week maandag wordt de winnaar van de Nobelprijs voor Economie bekendgemaakt. De datum voor Literatuur wordt later bekendgemaakt.

Deze week werd de Russische president Vladimir Poetin voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens Georgi Trapeznikov, de voorzitter van een Russische vereniging voor internationale samenwerking, zet Poetin zich actief in voor de vrede in conflictgebieden, zoals Syrië.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, zei deze week dan weer dat de Europese Unie de inwoners van Lampedusa, waar honderden doden vielen bij de bootramp, moet voordragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

In België zal vooral uitgekeken worden naar dinsdag, als de winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde wordt aangekondigd. De Belgische natuurkundigen François Englert (ULB) en Robert Brout (overleden in 2011) postuleerden met hun Britse collega Peter Higgs in 1964 voor het eerst het bestaan van het Higgs-bosondeeltje. De vondst van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het mysterieuze Higgsboson-deeltje is, dateert van juli 2012. Vorig jaar kregen de natuurkundigen niet de Nobelprijs, omdat het volgens diverse waarnemers te vroeg was. Het Nobelcomité heeft de traditie er lang over te doen om een wetenschappelijke vondst te belonen. (Belga/BO)

Het Nobelcomité heeft dit weekend de data bekendgemaakt: maandag wordt de Nobelprijs voor Geneeskunde uitgereikt, dinsdag volgt die voor Natuurkunde, woensdag is Chemie aan de beurt en vrijdag Vrede. Volgende week maandag wordt de winnaar van de Nobelprijs voor Economie bekendgemaakt. De datum voor Literatuur wordt later bekendgemaakt. Deze week werd de Russische president Vladimir Poetin voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens Georgi Trapeznikov, de voorzitter van een Russische vereniging voor internationale samenwerking, zet Poetin zich actief in voor de vrede in conflictgebieden, zoals Syrië. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, zei deze week dan weer dat de Europese Unie de inwoners van Lampedusa, waar honderden doden vielen bij de bootramp, moet voordragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.In België zal vooral uitgekeken worden naar dinsdag, als de winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde wordt aangekondigd. De Belgische natuurkundigen François Englert (ULB) en Robert Brout (overleden in 2011) postuleerden met hun Britse collega Peter Higgs in 1964 voor het eerst het bestaan van het Higgs-bosondeeltje. De vondst van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het mysterieuze Higgsboson-deeltje is, dateert van juli 2012. Vorig jaar kregen de natuurkundigen niet de Nobelprijs, omdat het volgens diverse waarnemers te vroeg was. Het Nobelcomité heeft de traditie er lang over te doen om een wetenschappelijke vondst te belonen. (Belga/BO)