25 genomineerden maken kans op de titel 'Persoon van het jaar' van Time Magazine, onder wie de Chileense mijnwerkers, de werkloze Amerikaan en gewezen BP-topman Tony Hayward. Op de lijst staan 16 Amerikanen. Slechts 4 van de 25 kandidaten zijn een vrouw.

De winnaar wordt midden december gekozen door de redacteurs van Time. De bezoekers van de website verkozen alvast de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Zangeres Lady Gaga en Wikileaks-baas Julian Assange vervolledigen de top 3.

In 2009 ging de prijs naar Ben Bernanke. Als voorzitter van de Federal Reserve pompte hij miljarden dollars in de Amerikaanse economie om een grotere financiële crisis te voorkomen.

De 25 genomineerden voor 2010:

Julian Assange Australische internetactivist en oprichter van de website WikiLeaks.org, die in 2010 geheime informatie over de rol van de Verenigde Staten in de oorlogen van Irak en Afghanistan publiceerde. Hij werd een tijdje gezocht door de Amerikaanse veiligheidsdiensten, omdat de gelekte informatie beelden bevatte, die het beleid van het Amerikaanse leger zou ondermijnen.

Glenn Beck
Amerikaanse televisie- en radiopresentator die in 2010 zijn eigen online universiteit oprichtte. Hij kreeg vooral aandacht als fervent aanhanger van de Tea Party, een Amerikaanse populistische protestbeweging die opkomt tegen de hoge overheidsuitgaven en belastingen in de Verenigde Staten. Beck staat bij het Amerikaanse publiek ook bekend als een voorstander van de oorlog in Irak.

David Cameron
Premier van het Verenigd Koninkrijk en voorzitter van de 'Conservative Party', die de overwinning behaalde in parlementsverkiezingen van 2010. Cameron kondigde in 2010 de grootste overheidsbesparingen in het Verenigd Koninkrijk aan in 25 jaar. Met 44 jaar is hij de jongste Britse eerste minister in 200 jaar.

Chileense mijnwerkers
De hele wereld keek toe hoe 33 Chileense mijnwerkers in oktober 2010 bevrijd werden, na 68 dagen te zijn opgesloten in een goud- en kopermijn op een diepte van 625 meter.

Arne Duncan Als Amerikaans minister van Onderwijs hervormde hij de scholen in de Verenigde Staten. Duncan wil het onderwijs in Amerika extra stimuleren en besteedt daarvoor 4 miljard dollar extra aan staten die hun scholen sterk willen verbeteren.

Recep Tayyip Erdogan
De eerste minister van Turkije probeert al jaren de diplomatieke relaties tussen de landen in het Midden-Oosten te verbeteren. Zo was hij in 2010 bemiddelaar in een militair conflict tussen Syrië en Israël. In 2004 werd Erdogan door het weekblad European Voice al uitgeroepen tot Europeaan van het jaar, dankzij zijn hervormingen in Turkije om aanspraak te maken op het lidmaatschap van de Europese Unie.

Jonathan Franzen
Eén van de belangrijkste en meest gehypete auteurs in de hedendaagse Amerikaanse literatuur. In 2010 bracht hij negen jaar na zijn vorige publicatie de roman 'Freedom' uit.

Lady Gaga
24-jarige Amerikaanse popdiva en de nieuwe ster aan het muziekfirmament. Ze verkocht 5 miljoen digitale singles in 2010 en blies nieuw leven in de muziekstijlen elektropop en glamrock. Naast haar muzikale prestaties, wordt Lady Gaga vooral geroemd om haar expressieve videoclips en alternatieve kledingstijl.

Robert Gates
Het voormalig hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) en huidig minister van defensie stelde in 2010 een forse verlaging op de defensiebegroting voor, door een deel van de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak.

Tony Hayward
Was CEO van de oliemaatschappij British Petroleum (BP), maar raakte in opspraak door de milieuramp in de Golf van Mexico in april 2010. Er vond toen een explosie plaats op het olieboorplatform 'Deep Horizon', waardoor elke dag miljoenen liters ruwe aardolie in de zee vloeiden. In juli 2010 werd Hayward ontslagen.

Hu Jintao
Onder leiding van de huidige president stoomt de Volksrepubliek China door als economische macht. In 2010 zwichtte hij niet voor de Europese en Amerikaanse druk om de ondergewaardeerde Chinese muntkoers op te krikken.

LeBron James
Een Amerikaanse basketballer, die als de beste all-round-speler op de planeet wordt gezien. In de zomer van 2010 besliste hij om zijn ploeg Cleveland Cavaliers te verlaten voor Miami Heat, waar hij de kans om het kampioenschap te winnen groter acht.

Steve Jobs
Als CEO van Apple lanceerde hij in 2010 de tabletcomputer I-Pad, waarvan de eerste maand meer dan 1 miljoen exemplaren werden verkocht.

Hamid Karzai
De president van Afghanistan probeert sinds het begin van zijn legislatuur in 2002 van Afghanistan een legitieme en bestuurbare staat te maken. In 2010 verstevigde hij de diplomatieke banden met de Verenigde Staten en Iran. Karzai is niet onbesproken: in 2009 werd hij beticht van verkiezingsfraude en zijn broer zou nauwe banden hebben met de Afghaanse drugshandel.

David & Charles Koch
Het broederpaar behoort tot het kransje rijkste mannen van de Verenigde Staten. De oliemagnaten gebruiken hun fortuin om conservatieve doelen te ondersteunen. Zo financierden ze in 2010 de Tea Party, een Amerikaanse politieke beweging die gekant is tegen het economische reddingsplan van de regering Obama.

Liu Xiaobo Chinese activist die in 2010 de Nobelprijs voor de vrede ontving voor zijn lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China. Xiaobo zit een gevangenisstraf uit omdat hij volgens de Chinese autoriteiten een poging ondernam om de Chinese Volksrepubliek omver te werpen.

Barack Obama De laureaat van 2008 stond in 2010 voor de grote uitdaging om, door middel van besparingen, de Amerikaanse economie terug op peil te brengen. De Democratische Partij van Obama verloor in november 2010 de verkiezingen voor het Congres, wat zijn positie als president heeft verzwakt.

Sarah Palin
De Republikeinse Partij leefde in 2010 op door de Congresverkiezingen te winnen. De Republikeinen slaagden hier in zonder een echte uitgesproken leider. Palin wil die vacature op zich nemen en bij de volgende presidentsverkiezingen vooruitgeschoven worden als de Republikeinse uitdager van de Democratische president Obama.

Nancy Pelosi
Democratische politica die in 2007 werd benoemd als voorzitster van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. Na de nederlaag van de Democraten bij de Congresverkiezingen in 2010, zal ze in 2011 haar functie verliezen aan een Republikein.

Feisal Abdul Rauf
Als imam van de moslims in Manhattan (New York) plande hij in 2010 de bouw van een islamitisch cultureel centrum en een moskee in Lower Manhattan. De bouwplannen zorgden voor veel beroering bij de conservatieve Amerikanen. De bouwplaats lag op amper 200 meter van Ground Zero, de plaats waar het voormalige World Trade Center stond dat op 11 september 2001 door islamitische terroristen vernield werd.

Jon Stewart and Stephen Colbert
Producenten van 'The Colbert Rapport', een satirisch televisieprogramma dat de Amerikaanse media en politiek te kijk zet. In 2010 werden ze wereldberoemd dankzij hun tv-spot over de Tea Party, waarin gespot wordt met de conservatieve en populistische karakteristieken van de conservatieve politieke beweging

De werkloze Amerikaan
Ondanks economische herstelinspanningen en besparingen van de regering Obama zitten 19 op 100 Amerikanen zonder werk. In 2008 bedroeg de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten nog 18 %.

John Craig Venter Amerikaanse moleculaire bioloog die als eerste wetenschapper een kunstmatige synthetische cel ontwikkelde. Hij wordt al jaren één van de meest invloedrijkste wetenschappers ter wereld genoemd.

Elizabeth Warren, Mary Schapiro and Sheila Bair
Drie vrouwelijke Amerikaanse beurseconomen die in 2010 via een strengere regelgeving de Amerikaanse economie en beurs herstelden.
Sheila Bair was één van de eerste federale toezichthouders die in het openbaar alarm sloeg over de bankencrisis van 3 jaar geleden. Mary Schapiro werd de eerste vrouwelijke voorzitter van de Amerikaanse commissie voor de beveiliging van banken. Elizabeth Warren was de belangrijkste pleitbezorger van de nieuwe regels tussen banken en hun bondgenoten op de Amerikaanse beurzen.

Mark Zuckerberg
26-jarige Amerikaanse oprichter en CEO van de sociale netwerksite Facebook, die in juli 2010 de kaap van de 500 miljoen leden bereikt heeft. In 2010 werd er een film gemaakt over Zuckerberg en de oprichting van zijn creatie.

25 genomineerden maken kans op de titel 'Persoon van het jaar' van Time Magazine, onder wie de Chileense mijnwerkers, de werkloze Amerikaan en gewezen BP-topman Tony Hayward. Op de lijst staan 16 Amerikanen. Slechts 4 van de 25 kandidaten zijn een vrouw. De winnaar wordt midden december gekozen door de redacteurs van Time. De bezoekers van de website verkozen alvast de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Zangeres Lady Gaga en Wikileaks-baas Julian Assange vervolledigen de top 3. In 2009 ging de prijs naar Ben Bernanke. Als voorzitter van de Federal Reserve pompte hij miljarden dollars in de Amerikaanse economie om een grotere financiële crisis te voorkomen. De 25 genomineerden voor 2010: Julian Assange Australische internetactivist en oprichter van de website WikiLeaks.org, die in 2010 geheime informatie over de rol van de Verenigde Staten in de oorlogen van Irak en Afghanistan publiceerde. Hij werd een tijdje gezocht door de Amerikaanse veiligheidsdiensten, omdat de gelekte informatie beelden bevatte, die het beleid van het Amerikaanse leger zou ondermijnen. Glenn Beck Amerikaanse televisie- en radiopresentator die in 2010 zijn eigen online universiteit oprichtte. Hij kreeg vooral aandacht als fervent aanhanger van de Tea Party, een Amerikaanse populistische protestbeweging die opkomt tegen de hoge overheidsuitgaven en belastingen in de Verenigde Staten. Beck staat bij het Amerikaanse publiek ook bekend als een voorstander van de oorlog in Irak. David Cameron Premier van het Verenigd Koninkrijk en voorzitter van de 'Conservative Party', die de overwinning behaalde in parlementsverkiezingen van 2010. Cameron kondigde in 2010 de grootste overheidsbesparingen in het Verenigd Koninkrijk aan in 25 jaar. Met 44 jaar is hij de jongste Britse eerste minister in 200 jaar. Chileense mijnwerkers De hele wereld keek toe hoe 33 Chileense mijnwerkers in oktober 2010 bevrijd werden, na 68 dagen te zijn opgesloten in een goud- en kopermijn op een diepte van 625 meter. Arne Duncan Als Amerikaans minister van Onderwijs hervormde hij de scholen in de Verenigde Staten. Duncan wil het onderwijs in Amerika extra stimuleren en besteedt daarvoor 4 miljard dollar extra aan staten die hun scholen sterk willen verbeteren. Recep Tayyip Erdogan De eerste minister van Turkije probeert al jaren de diplomatieke relaties tussen de landen in het Midden-Oosten te verbeteren. Zo was hij in 2010 bemiddelaar in een militair conflict tussen Syrië en Israël. In 2004 werd Erdogan door het weekblad European Voice al uitgeroepen tot Europeaan van het jaar, dankzij zijn hervormingen in Turkije om aanspraak te maken op het lidmaatschap van de Europese Unie. Jonathan Franzen Eén van de belangrijkste en meest gehypete auteurs in de hedendaagse Amerikaanse literatuur. In 2010 bracht hij negen jaar na zijn vorige publicatie de roman 'Freedom' uit. Lady Gaga 24-jarige Amerikaanse popdiva en de nieuwe ster aan het muziekfirmament. Ze verkocht 5 miljoen digitale singles in 2010 en blies nieuw leven in de muziekstijlen elektropop en glamrock. Naast haar muzikale prestaties, wordt Lady Gaga vooral geroemd om haar expressieve videoclips en alternatieve kledingstijl. Robert Gates Het voormalig hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) en huidig minister van defensie stelde in 2010 een forse verlaging op de defensiebegroting voor, door een deel van de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak. Tony Hayward Was CEO van de oliemaatschappij British Petroleum (BP), maar raakte in opspraak door de milieuramp in de Golf van Mexico in april 2010. Er vond toen een explosie plaats op het olieboorplatform 'Deep Horizon', waardoor elke dag miljoenen liters ruwe aardolie in de zee vloeiden. In juli 2010 werd Hayward ontslagen.Hu Jintao Onder leiding van de huidige president stoomt de Volksrepubliek China door als economische macht. In 2010 zwichtte hij niet voor de Europese en Amerikaanse druk om de ondergewaardeerde Chinese muntkoers op te krikken. LeBron James Een Amerikaanse basketballer, die als de beste all-round-speler op de planeet wordt gezien. In de zomer van 2010 besliste hij om zijn ploeg Cleveland Cavaliers te verlaten voor Miami Heat, waar hij de kans om het kampioenschap te winnen groter acht. Steve Jobs Als CEO van Apple lanceerde hij in 2010 de tabletcomputer I-Pad, waarvan de eerste maand meer dan 1 miljoen exemplaren werden verkocht. Hamid Karzai De president van Afghanistan probeert sinds het begin van zijn legislatuur in 2002 van Afghanistan een legitieme en bestuurbare staat te maken. In 2010 verstevigde hij de diplomatieke banden met de Verenigde Staten en Iran. Karzai is niet onbesproken: in 2009 werd hij beticht van verkiezingsfraude en zijn broer zou nauwe banden hebben met de Afghaanse drugshandel. David & Charles Koch Het broederpaar behoort tot het kransje rijkste mannen van de Verenigde Staten. De oliemagnaten gebruiken hun fortuin om conservatieve doelen te ondersteunen. Zo financierden ze in 2010 de Tea Party, een Amerikaanse politieke beweging die gekant is tegen het economische reddingsplan van de regering Obama. Liu Xiaobo Chinese activist die in 2010 de Nobelprijs voor de vrede ontving voor zijn lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China. Xiaobo zit een gevangenisstraf uit omdat hij volgens de Chinese autoriteiten een poging ondernam om de Chinese Volksrepubliek omver te werpen. Barack Obama De laureaat van 2008 stond in 2010 voor de grote uitdaging om, door middel van besparingen, de Amerikaanse economie terug op peil te brengen. De Democratische Partij van Obama verloor in november 2010 de verkiezingen voor het Congres, wat zijn positie als president heeft verzwakt. Sarah Palin De Republikeinse Partij leefde in 2010 op door de Congresverkiezingen te winnen. De Republikeinen slaagden hier in zonder een echte uitgesproken leider. Palin wil die vacature op zich nemen en bij de volgende presidentsverkiezingen vooruitgeschoven worden als de Republikeinse uitdager van de Democratische president Obama. Nancy Pelosi Democratische politica die in 2007 werd benoemd als voorzitster van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. Na de nederlaag van de Democraten bij de Congresverkiezingen in 2010, zal ze in 2011 haar functie verliezen aan een Republikein. Feisal Abdul Rauf Als imam van de moslims in Manhattan (New York) plande hij in 2010 de bouw van een islamitisch cultureel centrum en een moskee in Lower Manhattan. De bouwplannen zorgden voor veel beroering bij de conservatieve Amerikanen. De bouwplaats lag op amper 200 meter van Ground Zero, de plaats waar het voormalige World Trade Center stond dat op 11 september 2001 door islamitische terroristen vernield werd. Jon Stewart and Stephen Colbert Producenten van 'The Colbert Rapport', een satirisch televisieprogramma dat de Amerikaanse media en politiek te kijk zet. In 2010 werden ze wereldberoemd dankzij hun tv-spot over de Tea Party, waarin gespot wordt met de conservatieve en populistische karakteristieken van de conservatieve politieke beweging De werkloze Amerikaan Ondanks economische herstelinspanningen en besparingen van de regering Obama zitten 19 op 100 Amerikanen zonder werk. In 2008 bedroeg de werkloosheidsgraad in de Verenigde Staten nog 18 %. John Craig Venter Amerikaanse moleculaire bioloog die als eerste wetenschapper een kunstmatige synthetische cel ontwikkelde. Hij wordt al jaren één van de meest invloedrijkste wetenschappers ter wereld genoemd. Elizabeth Warren, Mary Schapiro and Sheila Bair Drie vrouwelijke Amerikaanse beurseconomen die in 2010 via een strengere regelgeving de Amerikaanse economie en beurs herstelden. Sheila Bair was één van de eerste federale toezichthouders die in het openbaar alarm sloeg over de bankencrisis van 3 jaar geleden. Mary Schapiro werd de eerste vrouwelijke voorzitter van de Amerikaanse commissie voor de beveiliging van banken. Elizabeth Warren was de belangrijkste pleitbezorger van de nieuwe regels tussen banken en hun bondgenoten op de Amerikaanse beurzen. Mark Zuckerberg 26-jarige Amerikaanse oprichter en CEO van de sociale netwerksite Facebook, die in juli 2010 de kaap van de 500 miljoen leden bereikt heeft. In 2010 werd er een film gemaakt over Zuckerberg en de oprichting van zijn creatie.