Wie is Elio Di Rupo?

© Reuters

Bij de PS noemden ze hem de ‘Macaroni’. Hij was toen de zoon van een straatarme immigrant. Volgende week is hij de eerste minister van België. Het levensverhaal van Elio Di Rupo leest als een trein.

Binnenkort krijgen we in België sinds lang wellicht nog eens een Franstalige premier. La Libre-journalist Francis Van de Woestyne sprak voor zijn boek uren met formateur Di Rupo tijdens de formatieonderhandelingen, zowel in Brussel alsook een enkele keer in Di Rupo’s vakantieverblijf Italië.

Volgens Van de Woestyne was Di Rupo op bepaalde momenten erg openhartig, behalve wanneer hij net een bilaterale onderhandeling met bijvoorbeeld Open VLD-voorzitter Alexander De Croo achter de rug had. Dan liep hij er nogal gespannen bij.

Mooie oude man

Van de Woestyne noemt Di Rupo een charmeur, iemand die de andere weet te overtuigen met de eeuwige glimlach. Ook een tikkeltje ijdel. ‘Dat Di Rupo zich opmaakt, weten we al jaren. Zo zegt hij: “Ik ben zestig, maar ik wil een mooie oude man zijn”. Daarom doet hij ook vaak aan sport.’

Open VLD-onderhandelaar Vincent Van Quickenborne noemde onlangs het traject dat de toekomstige premier Elio Di Rupo heeft afgelegd de realisatie van de ‘American Dream in België’. Maar aanvankelijk was de zoon van Italiaanse immigranten geen populaire jongen. ‘De lokale politici moesten hem niet en gaven hem de migrantenbijnaam ‘macaroni”, aldus Van de Woestyne op Radio 1.

Rags tot riches

‘Het verhaal van Di Rupo is inderdaad een typisch ‘Rags tot riches’-verhaal. ‘Dat heeft hem sterk gemaakt. Achter de goed verzorgde charmeur met het strikje zit een ijzersterke persoonlijkheid, die zeer goed weet wat hij wil. Die persoonlijkheid is mee gevormd door zijn moeilijke jeugd’, zegt journalist en Wallonië-kenner Guido Fonteyn, die samen met Van de Woestyne te gast was in De Ochtend. ‘Zijn grootste kenmerk is dat hij doorheen alle beproevingen sterker en sterker geworden is. Hij is ook voortdurend gegroeid in zijn functies, ook als voorzitter van de Parti Socialiste. Dat is ook niet vanzelf gekomen. Want eigenlijk was hij niet erg welkom bij de PS.’

‘Heel geleidelijk aan heeft hij zich kunnen opwerken tot een grote leider,’ gaat Fonteyn verder. ‘Hij is een heel sterke PS-voorzitter geworden, maar ook een bijzonder populaire burgemeester van Bergen, waar hij aanvankelijk ook niet welkom was. Nu wordt hij er op handen gedragen. De inwoners van Bergen zijn enorm fier dat iemand van hen – die bovendien vroeger ‘Macaroni’ werd genoemd – het zover heeft kunnen schoppen”, besluit Fonteyn.

Premier Van de Woestyne denkt dat Di Rupo een goede premier zal zijn: ‘Hij heeft veel respect voor het land, ook en vooral voor Vlamingen. Hij weet dat hij problemen heeft met de taal. Maar hij zal zijn best doen om zijn Nederlands te verbeteren.’ (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content