De vondst gebeurde nabij het onbewoonde atol Nikumaroro, in het huidige Kiribati.

Amelia Earhart , geboren in 1897, was de tweede persoon - de eerste vrouw - die de oversteek van de Atlantische Oceaan maakte. Zij deed dat in 1932, vijf jaar na Charles Lindbergh. Drie jaar later vloog zij als eerste piloot over de Stille Oceaan.

Nog twee jaar later verdween ze tijdens een poging om als eerste rond de wereld te vliegen. Op 2 juli 1937 om 8.43 uur plaatselijke tijd verstuurde Earhart een laatste boodschap over de radio, op weg naar haar landingsplaats, het eiland Howland in de Stille Oceaan. Nadien werd niets meer van haar en haar navigator Fred Noonan vernomen. De verdwijning geldt als een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart.

Er zijn nu aanwijzingen dat de twee een noodlanding hebben gemaakt op Nikumaroro en daar als schipbreukeling hebben geleefd en zijn gestorven.

Krassen

Het bewijs is een stuk aluminium, van 48 centimeter bij 58, dat al in 1991 werd ontdekt. Het leek eerst een niet al te vruchtbare vondst. Maar later vernam men dat Earhart bij een tussenstop in Miami, Florida, een niet-geregistreerde vervanging van een venster in haar Lockheed Electra had laten uitvoeren. En daar werd, zoals op één foto te zien is, net zo'n stuk aluminium ingelast.

Het onderzoek van het stuk metaal wordt uitgevoerd door The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR). "De grote kans dat dit (voorwerp) het onderdeel uit Miami is, betekent dat de vele scheuren, krassen en deuken op het metaal belangrijke indicaties vormen, die ons kunnen vertellen wat er precies is gebeurd en die kunnen leiden naar het vliegtuig zelf", zo klinkt het bij de hoopvolle onderzoekers.

TIGHAR liet al weten dat het in juni 2015 naar Nikumaroro terugkeert voor een zesde expeditie.

Het leven van Amelia Earhart inspireerde talloze boeken en films. In 2009 speelde Hilary Swank de titelrol in Amelia.

(Belga/RR)

De vondst gebeurde nabij het onbewoonde atol Nikumaroro, in het huidige Kiribati.Amelia Earhart , geboren in 1897, was de tweede persoon - de eerste vrouw - die de oversteek van de Atlantische Oceaan maakte. Zij deed dat in 1932, vijf jaar na Charles Lindbergh. Drie jaar later vloog zij als eerste piloot over de Stille Oceaan. Nog twee jaar later verdween ze tijdens een poging om als eerste rond de wereld te vliegen. Op 2 juli 1937 om 8.43 uur plaatselijke tijd verstuurde Earhart een laatste boodschap over de radio, op weg naar haar landingsplaats, het eiland Howland in de Stille Oceaan. Nadien werd niets meer van haar en haar navigator Fred Noonan vernomen. De verdwijning geldt als een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart. Er zijn nu aanwijzingen dat de twee een noodlanding hebben gemaakt op Nikumaroro en daar als schipbreukeling hebben geleefd en zijn gestorven.Het bewijs is een stuk aluminium, van 48 centimeter bij 58, dat al in 1991 werd ontdekt. Het leek eerst een niet al te vruchtbare vondst. Maar later vernam men dat Earhart bij een tussenstop in Miami, Florida, een niet-geregistreerde vervanging van een venster in haar Lockheed Electra had laten uitvoeren. En daar werd, zoals op één foto te zien is, net zo'n stuk aluminium ingelast. Het onderzoek van het stuk metaal wordt uitgevoerd door The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR). "De grote kans dat dit (voorwerp) het onderdeel uit Miami is, betekent dat de vele scheuren, krassen en deuken op het metaal belangrijke indicaties vormen, die ons kunnen vertellen wat er precies is gebeurd en die kunnen leiden naar het vliegtuig zelf", zo klinkt het bij de hoopvolle onderzoekers. TIGHAR liet al weten dat het in juni 2015 naar Nikumaroro terugkeert voor een zesde expeditie.Het leven van Amelia Earhart inspireerde talloze boeken en films. In 2009 speelde Hilary Swank de titelrol in Amelia.(Belga/RR)