Heterochromie is een zeldzame ziekte bij de mens waarbij de iris van de ogen twee verschillende kleuren hebben. Dat was echter niet het geval bij David Bowie. De ongewone verschijning van de ogen van de overleden Britse zanger is te wijten aan een andere aandoening met de naam anisocoria, waarbij de pupillen van een persoon een ongelijke grootte hebben.

Bij Bowie was de linkerpupil permanent vergroot wat de illusie creëerde van een kleurverschil. De grotere pupil reageert immers niet op veranderingen in het licht, terwijl de andere pupil dat wel doet. Het linkeroog van Bowie leek dus donkerder dan het blauwe rechteroog en was bijgevolg veel vatbaarder voor het 'rode ogen-effect' wat op zijn beurt ook nog eens bijdroeg tot een kleureffect.

Liefde

De oorzaak van de anisocoria bij David Bowie is een vechtpartij uit 1962. Bowie kreeg ruzie met een vriend, George Underwood, over een meisje waar ze allebei hun zinnen op hadden gezet. En vuistslag in het oog van Bowie zorgde voor een kras op zijn oogbal, wat leidde tot een verlamming van de spieren die de iris samentrekken. Sinds die dag staat de linkerpupil van Bowie wijd opengesperd.

Beide jongens waren op dat moment nog maar 15 jaar, maar hun vriendschap bleef ondanks het incident intact. Bowie en Underwood traden later samen op in verschillende groepjes tot die laatste zich meer in de schilderkunst ging interesseren.

Bowie zou zijn vriend ook bedankt hebben voor de oogblessure omdat het hem 'een soort van mystiek' gaf. Het zorgde voor iconische foto's en platenhoezen en zette zijn fascinatie voor het buitenaardse kracht bij. (TE)

Heterochromie is een zeldzame ziekte bij de mens waarbij de iris van de ogen twee verschillende kleuren hebben. Dat was echter niet het geval bij David Bowie. De ongewone verschijning van de ogen van de overleden Britse zanger is te wijten aan een andere aandoening met de naam anisocoria, waarbij de pupillen van een persoon een ongelijke grootte hebben. Bij Bowie was de linkerpupil permanent vergroot wat de illusie creëerde van een kleurverschil. De grotere pupil reageert immers niet op veranderingen in het licht, terwijl de andere pupil dat wel doet. Het linkeroog van Bowie leek dus donkerder dan het blauwe rechteroog en was bijgevolg veel vatbaarder voor het 'rode ogen-effect' wat op zijn beurt ook nog eens bijdroeg tot een kleureffect.De oorzaak van de anisocoria bij David Bowie is een vechtpartij uit 1962. Bowie kreeg ruzie met een vriend, George Underwood, over een meisje waar ze allebei hun zinnen op hadden gezet. En vuistslag in het oog van Bowie zorgde voor een kras op zijn oogbal, wat leidde tot een verlamming van de spieren die de iris samentrekken. Sinds die dag staat de linkerpupil van Bowie wijd opengesperd. Beide jongens waren op dat moment nog maar 15 jaar, maar hun vriendschap bleef ondanks het incident intact. Bowie en Underwood traden later samen op in verschillende groepjes tot die laatste zich meer in de schilderkunst ging interesseren. Bowie zou zijn vriend ook bedankt hebben voor de oogblessure omdat het hem 'een soort van mystiek' gaf. Het zorgde voor iconische foto's en platenhoezen en zette zijn fascinatie voor het buitenaardse kracht bij. (TE)