Diana Nyad vertrok zondagavond vanuit de Cubaanse hoofdstad Havana. Ze hoopt woensdag in Key West in Florida aan te komen.

Meer dan een jaar werd tussen beide landen onderhandeld om de zwemtocht toe te laten. Er bestaan nog altijd geen formele diplomatieke relaties tussen de twee voormalige Koude Oorlog-vijanden.

Nyad was een van 's werelds grootste langeafstandzwemsters in de jaren 70. Haar eerste poging om in 1978 de oversteek tussen Cuba en de Verenigde Staten te maken, mislukte. Ze was toen 28 jaar oud.

Nu, op 61-jarige leeftijd, wil ze de met haaien bevolkte wateren opnieuw in om de 166 km lange zwemtocht tussen Havana en Key West te vervolmaken.

"Ik droom al heel mijn leven om als eerste de afstand te zwemmen zonder een haaienkooi", zegt ze.

De vrouw zal de komende dagen niet slapen, maar elke 90 minuten enkele korte pauzes inlassen om via plastic tubes voedsel in te nemen.

Ze wordt begeleid door een team van dokters en voedingsdeskundigen. Twee kayaks zullen naast haar varen met elektromagnetische anti-haaienschilden. Mochten deze niet werken is er ook een duikersteam aanwezig dat in geval van nood de haaien op afstand zal houden. (TE)

Diana Nyad vertrok zondagavond vanuit de Cubaanse hoofdstad Havana. Ze hoopt woensdag in Key West in Florida aan te komen. Meer dan een jaar werd tussen beide landen onderhandeld om de zwemtocht toe te laten. Er bestaan nog altijd geen formele diplomatieke relaties tussen de twee voormalige Koude Oorlog-vijanden. Nyad was een van 's werelds grootste langeafstandzwemsters in de jaren 70. Haar eerste poging om in 1978 de oversteek tussen Cuba en de Verenigde Staten te maken, mislukte. Ze was toen 28 jaar oud. Nu, op 61-jarige leeftijd, wil ze de met haaien bevolkte wateren opnieuw in om de 166 km lange zwemtocht tussen Havana en Key West te vervolmaken. "Ik droom al heel mijn leven om als eerste de afstand te zwemmen zonder een haaienkooi", zegt ze. De vrouw zal de komende dagen niet slapen, maar elke 90 minuten enkele korte pauzes inlassen om via plastic tubes voedsel in te nemen. Ze wordt begeleid door een team van dokters en voedingsdeskundigen. Twee kayaks zullen naast haar varen met elektromagnetische anti-haaienschilden. Mochten deze niet werken is er ook een duikersteam aanwezig dat in geval van nood de haaien op afstand zal houden. (TE)