Vinden royals zichzelf weer uit of putten ze inspiratie uit hun voorgangers?

Koning Filip en koningin Mathilde © Reuters

Koningen en koninginnen halen hun inspiratie soms bij hun verre voorvaderen, anderen zien in hun directe voorgangers een voorbeeld.

De monarchie heeft de bijzondere eigenschap om een verbinding te zijn tussen het verleden, het heden en de toekomst. Wij, de bevolking, volgen de gekroonde hoofden van in hun kindertijd en we leven met hen mee tot aan hun dood. Dat is het mysterie van hun positie en hun carrière die zo anders zijn dan die van gelijk welke politici of beroemdheden. Hoogheden zijn er voor het leven. Maar los van hun eigen uitzonderlijke leven kennen we ook het verleden van hun voorgangers. Als we de stambomen bekijken, zien we vaak grote gelijkenissen met hun roemrijke voorgangers en dat niet alleen wat uiterlijk of karakter betreft. Veel hedendaagse vorsten nemen hun voorgangers ook als hun grote voorbeeld voor wat de invulling van hun taak als koning of koningin betreft.

Filip en Boudewijn: in volle ernst

In België wordt Filip vaak vergeleken met zijn oom, Koning Boudewijn. Dat is niet verwonderlijk als je weet hoe close de vijfde Koning der Belgen en zijn neef waren. Het was ook Boudewijn die Filip heeft ingewijd in de ‘moeilijke taak van het koningschap’. Los van enkele fysieke gelijkenissen (die al bij al niet zo opvallend zijn), is vooral de identieke ernst waarmee ze hun rol vervullen opvallend. Waar Koning Albert goedlachs en ontspannen omging met zijn koninklijke prerogatieven, bewaren Boudewijn en Filip een zekere reserve ten opzichte van hun onderdanen. Ze willen een zekere afstand bewaren die hun eigen koninklijke taak zo verschillend maakt van om het even welke andere taak. Het is geweten dat zij ook hetzelfde gedachtegoed delen en allebei heel nauw staan bij hun familie, ook al konden Boudewijn en Fabiola geen kinderen krijgen. Maar het zou verkeerd zijn om Filip af te tekenen als ‘Boudewijn II’. De twee heren leefden in een ander tijdperk. En nu al is te zien dat Filip pragmatisch omgaat met de koninklijke macht in het België van 2016. Dat was veel minder het geval bij de onbuigzame Koning Boudewijn.

Elizabeth en Victoria: twee historische tijdperken

De Britse Koningin Elizabeth maakt er sinds enkele jaren geen geheim meer van dat ze in de voetsporen van Koningin Victoria wil treden. En inderdaad, beide koninginnen hebben veel gemeen. Ze hebben allebei het record van langstlevende regerende koningin gebroken, zelfs nu Elizabeth haar voorgangster op dit vlak al van de troon heeft gestoten. Het zijn ook allebei bijzonder plichtsbewuste koninginnen voor wie hun privéleven altijd op de tweede plaats komt. En ze worden alle twee geflankeerd door hun grote liefde. Victoria had haar zielsverwant gevonden in de figuur van Albert van Saksen-Coburg Gotha, de neef van Koning Leopold, de eerste Koning der Belgen. Elizabeth heeft op haar eentje haar wil doorgeduwd om te trouwen met de prins van haar hart, de toenmalige Prins Philip van Griekenland en Denemarken. Hij zou niet enkel haar echtgenoot zijn, maar ook als prins-gemaal haar trouwste metgezel in het vervullen van haar taak. Door haar lange staat van dienst kon Victoria haar naam geven aan een volledig ‘victoriaans’ tijdperk. Dit zal uiteindelijk ook voor Elizabeth gelden. Men zal spreken over een tweede ‘elizabethaanse periode’, ondanks de vele eerste ministers die ze gekend heeft en de verschillende samenstellingen van regeringen.

Felipe en Karel V: tussen het koninkrijk en het keizerrijk

Ze behoren niet tot dezelfde dynastie: Felipe is een Bourbon en Karel was een Habsburger. En gelukkig voor Felipe zijn er ook geen fysieke gelijkenissen. Toch zijn er enkele gemeenschappelijke punten op te merken. De meest voor de hand liggende is dat ze allebei regeren over een van de meest prestigieuze koninkrijken van Europa. Ze zijn verwant aan alle koninklijke families van Europa en het zijn allebei mannen met een open blik op de wereld. Van Keizer Karel werd gezegd dat in zijn rijk de zon nooit onderging. De huidige Felipe VI kijkt met veel interesse naar wat er gebeurt aan de andere kant van de wereld in de voormalige Spaanse kolonies in Amerika. Door deze band tussen de twee werelden – de nieuwe en de oude – krijgt de Spaanse kroon een specifieke rol die losstaat in de tijd.

Lees meer over de gekroonde hoofden en hun voorgangers deze maand in Royals Extra

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content