Met de veiling van een deel van zijn collectie gitaren en versterkers heeft rocklegende Eric Clapton meer dan 1,5 miljoen euro ingezameld voor een goed doel.

Clapton (65) stelde in veilinghuis Bonhams in New York in totaal 75 gitaren en 55 versterkers uit zijn persoonlijke collectie beschikbaar. Ook andere memorabilia, waaronder een driedelig pak dat de vermoorde modeontwerper Gianni Versace voor hem maakte, gingen onder de hamer.

Hoewel verwacht werd dat de duurste gitaren 'slechts' iets meer dan 20.000 euro zouden opbrengen, bleek dit uiteindelijk veel meer. De duurste gitaar, een Gibson uit 1948, ging voor een slordige 60.000 euro van de hand.

Verder werden ook enkele Fender Stratocasters verkocht, een model dat met Clapton geassocieerd wordt. Een zwart exemplaar werd door Clapton gebruikt in 2005 in de Royal Albert Hall in Londen en in Madison Square Garden in New York, en bracht 37.000 euro op. Een akoestische Martin, waarmee Clapton 'Motherless Child' componeerde, wist een bedrag van 51.000 euro te realiseren.

De totale opbrengst, 1,5 miljoen euro of het drievoudige van de verwachtingen, gaat naar de ontwenningskliniek The Crossroads Centre in Antigua die de ex-verslaafde Clapton in 1998 oprichtte.

Met de veiling van een deel van zijn collectie gitaren en versterkers heeft rocklegende Eric Clapton meer dan 1,5 miljoen euro ingezameld voor een goed doel. Clapton (65) stelde in veilinghuis Bonhams in New York in totaal 75 gitaren en 55 versterkers uit zijn persoonlijke collectie beschikbaar. Ook andere memorabilia, waaronder een driedelig pak dat de vermoorde modeontwerper Gianni Versace voor hem maakte, gingen onder de hamer. Hoewel verwacht werd dat de duurste gitaren 'slechts' iets meer dan 20.000 euro zouden opbrengen, bleek dit uiteindelijk veel meer. De duurste gitaar, een Gibson uit 1948, ging voor een slordige 60.000 euro van de hand. Verder werden ook enkele Fender Stratocasters verkocht, een model dat met Clapton geassocieerd wordt. Een zwart exemplaar werd door Clapton gebruikt in 2005 in de Royal Albert Hall in Londen en in Madison Square Garden in New York, en bracht 37.000 euro op. Een akoestische Martin, waarmee Clapton 'Motherless Child' componeerde, wist een bedrag van 51.000 euro te realiseren. De totale opbrengst, 1,5 miljoen euro of het drievoudige van de verwachtingen, gaat naar de ontwenningskliniek The Crossroads Centre in Antigua die de ex-verslaafde Clapton in 1998 oprichtte.