Vandaag eindigt de langste hongerstaking ter wereld

Irom Sharmila © Reuters

De Indiase mensenrechtenactiviste Chanu Irom Sharmila zet een punt achter een hongerstaking van zestien jaar. ‘De strijd was te eenzaam geworden.’

‘Ik vast nu al de voorbije zestien jaar, ik beëindig mijn vasten vandaag’, zo citeerde woordvoerder Abhirr VP van Amnesty International India Sharmila. ‘Ik wil op een andere manier actie voeren nu’.

In de lokale media vertelde de ‘IJzeren Dame van India’ dat de zich te eenzaam voelde in haar strijd en dat zelfs burgerorganisaties de interesse in haar beweging hadden verloren.

In een interview met The Wall Street Journal in 2015 zei ze bovendien dat ze er naar uitkijkt om een normaal leven ‘als koppel’ te kunnen leiden met haar Britse verloofde waarop ze verliefd werd door brieven naar elkaar te schrijven. Ze wil ook graag moeder worden.

Controversiële wet

Sharmila startte haar hongerstaking op 2 november 2000 om te protesteren tegen een controversiële wet die het leger bijzondere volmachten geeft in onrustige gebieden en nadat het leger in de staat Manipuer tien burgers had gedood.

De 44-jarige activiste wil nu op een andere manier actie voeren dan met een hongerstaking, namelijk via de politiek. Sharmila zal deelnemen als onafhankelijke aan de komende deelstaatverkiezingen en belooft bij haar verkiezing de omstreden wet intrekken.

Sharmila kreeg meer dan tien jaar lang gedwongen voeding via een neussonde. Ze werd in een ziekenhuis vastgehouden als gevangene. De activiste zal nu op een vloeibaar dieet worden gezet omdat haar lichaam na zoveel jaar niet meteen vast voedsel zal kunnen verteren.

Haar moeder (84) heeft haar dochter niet meer gezien sinds het begin van de hongerstaking.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content