Twee keer aan de dood ontsnapt: Nederlandse renner Maarten de Jonge zat bijna op MH17 én MH370

18/07/14 om 09:36 - Bijgewerkt om 09:36

Na de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in Oekraïne, duiken zoals steeds verhalen op van mensen die op de vlucht hadden kunnen zitten en dus aan de dood zijn ontsnapt. Het verhaal van de Nederlandse wielrenner Maarten de Jonge is wel heel bijzonder: hij ontsnapte eerder dit jaar ook al aan de ramp met vlucht MH370 van Malaysia Airlines.

Twee keer aan de dood ontsnapt: Nederlandse renner Maarten de Jonge zat bijna op MH17 én MH370

Maarten de Jonge © Twitter

De man uit Twente fietst bij een Maleisische ploeg en zou gisteren na een kort verblijf thuis vanuit Amsterdam weer naar Maleisië vliegen. Hij koos echter op het laatste moment voor een latere KLM-vlucht, omdat die goedkoper was dan die van Malaysia Airlines.

'Was ik vandaag vertrokken, dan...', zo postte De Jonge na de ramp op Twitter.

Alle bijna 300 inzittenden van de Boeing 777 die in het oosten van Oekraïne crashte, zijn omgekomen. Naast minstens 154 Nederlanders gaat het ook om Maleisiërs (van wie 15 crewleden), Australiërs, Indonesiërs, Britten, Duiters, Belgen, Filipijnen en Canadezen.

Spoorloos

Opmerkelijk is dat De Jonge niet alleen op deze fatale vlucht van Malaysia Airlines had kunnen zitten, maar ook op de vlucht die op 8 maart van de radar verdween en nog altijd spoorloos is. Toen vloog De Jonge van Kuala Lumpur naar Taiwan en koos hij een ander toestel dan de Boeing 777 van Malaysia Airlines die tegelijkertijd vertrok en later in de Indische Oceaan neerstortte.

'Die vlucht vertrok een uur later, ik heb die mensen toen gezien en gesproken,' vertelde De Jonge aan de Twentse regionale zender RTV Oost.

Over zijn vlucht van zondag naar Kuala Lumpur, maakt De Jonge zich geen zorgen. 'Ik heb nu al twee keer geluk gehad, dat gaat de derde keer ook goed.' (KVDA)

Onze partners