De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn nieuw presidentieel paleis "Ak Saray", of het "Witte Paleis", betrokken, naar aanleiding van de Dag van de Republiek. Zijn nieuwe, en vooral controversiële woonst, ligt in een buitenwijk van de hoofdstad Ankara.

Turkse 'Witte Huis'

Het nieuwe presidentiële paleis is gebouwd op 200.000 vierkante meter grond., AFP
Het nieuwe presidentiële paleis is gebouwd op 200.000 vierkante meter grond. © AFP

Normaal gezien zou de intrede van Erdogan in zijn nieuwe woning gepaard gaan met grote feestelijkheden, maar door de mijnramp in het zuiden van het land werden deze geannuleerd. Desondanks ontving de Turkse president zijn eerste genodigden in zijn "Witte Paleis", ook wel lacherig het "Witte Huis" genoemd door zijn kritikasters.

Het nieuwe presidentiële paleis is gebouwd op 200.000 vierkante meter grond die de stichter van de Turkse republiek, Ataturk, had bekomen voor de bouw van een boerderij. Het gebouw is opgetrokken in een neo-Seltjoekenstijl, de eerste Turkse dynastie, het telt 1.000 kamers en het zou ongeveer 270 miljoen euro hebben gekost, volgens de Turkse pers. Oorspronkelijk was het complex bedoeld als ambtswoning voor de premier - de functie die Erdogan eerder uitoefende.

Satellieten naar Mars

Heel wat tegenstanders van Erdogan hadden kritiek op de bouw van het paleis, omdat het midden in een bosgebied ligt en omdat het gerecht de werken in dit gebied had opgeschort. Volgens hen past de verhuis van de president naar zijn nieuwe optrekje in de grootheidswaanzin van de Turkse leider. "Wat we met dit geld hadden kunnen doen? Drie satellieten naar Mars sturen bijvoorbeeld", zei Umut Oran, die eraan toevoegde dat het budget van de Turkse president driemaal hoger ligt dan dat van de Britse koninklijke familie. (Belga/TE)

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn nieuw presidentieel paleis "Ak Saray", of het "Witte Paleis", betrokken, naar aanleiding van de Dag van de Republiek. Zijn nieuwe, en vooral controversiële woonst, ligt in een buitenwijk van de hoofdstad Ankara. Normaal gezien zou de intrede van Erdogan in zijn nieuwe woning gepaard gaan met grote feestelijkheden, maar door de mijnramp in het zuiden van het land werden deze geannuleerd. Desondanks ontving de Turkse president zijn eerste genodigden in zijn "Witte Paleis", ook wel lacherig het "Witte Huis" genoemd door zijn kritikasters. Het nieuwe presidentiële paleis is gebouwd op 200.000 vierkante meter grond die de stichter van de Turkse republiek, Ataturk, had bekomen voor de bouw van een boerderij. Het gebouw is opgetrokken in een neo-Seltjoekenstijl, de eerste Turkse dynastie, het telt 1.000 kamers en het zou ongeveer 270 miljoen euro hebben gekost, volgens de Turkse pers. Oorspronkelijk was het complex bedoeld als ambtswoning voor de premier - de functie die Erdogan eerder uitoefende. Heel wat tegenstanders van Erdogan hadden kritiek op de bouw van het paleis, omdat het midden in een bosgebied ligt en omdat het gerecht de werken in dit gebied had opgeschort. Volgens hen past de verhuis van de president naar zijn nieuwe optrekje in de grootheidswaanzin van de Turkse leider. "Wat we met dit geld hadden kunnen doen? Drie satellieten naar Mars sturen bijvoorbeeld", zei Umut Oran, die eraan toevoegde dat het budget van de Turkse president driemaal hoger ligt dan dat van de Britse koninklijke familie. (Belga/TE)