De 94-jarige Mandela ligt sinds 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria. Huidig president Jacob Zuma roept het land en de wereld op te bidden voor "Madiba".

Zuma bezocht Mandela samen met ondervoorzitter van de partij ANC, Cyril Ramaphosa, in het ziekenhuis. Het medische team deelde hen mee dat zijn gezondheidstoestand kritiek is geworden.

"De dokters doen alles wat ze kunnen om zijn toestand te verbeteren en te verzekeren dat Madiba goed verzorgd wordt en comfortabel is", aldus Zuma in een persbericht. "Hij is in goede handen."

Hartaanval

Mandela werd op 8 juni naar het ziekenhuis in Pretoria overgebracht voor een longontsteking. De ziekenwagen kreeg onderweg echter motorpech. Zuma verduidelijkt in het persbericht dat de dokters verzekerden dat de gezondheidstoestand van Mandela niet in gevaar kwam.

"Er waren zeven dokters in het konvooi die de hele tijd de situatie volledig onder controle hadden. Hij kreeg deskundige medische zorgen", luidt het nog. De dokters ontkenden ook de mediaberichten dat Madiba een hartstilstand kreeg. "In die berichten zit geen waarheid."

Zaterdag nog deelde de woordvoerder van Zuma mee dat de oud-president in een "ernstige" maar "stabiele" toestand verkeerde.

Ontmoeting Barack Obama

"We hebben kennis genomen van de laatste verklaringen van de Zuid-Afrikaanse regering over de gezondheidstoestand van de voormalige president Mandela", aldus woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. "Onze gedachten en gebeden gaan nu uit naar hem, zijn familie en het Zuid-Afrikaanse volk."

President Barack Obama had al langer een bezoek aan Afrika gepland. Vanaf woensdag gaat hij naar Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania. Er wordt reeds lang uitgekeken naar een ontmoeting tussen de Amerikaanse president en Nelson Mandela, maar Obama zal tijdens zijn bezoek Mandela's familie ontmoeten om een eventueel bezoek aan de vroegere president te plannen, zo klonk het eerder. (Belga/TE)

De 94-jarige Mandela ligt sinds 8 juni in een ziekenhuis in Pretoria. Huidig president Jacob Zuma roept het land en de wereld op te bidden voor "Madiba". Zuma bezocht Mandela samen met ondervoorzitter van de partij ANC, Cyril Ramaphosa, in het ziekenhuis. Het medische team deelde hen mee dat zijn gezondheidstoestand kritiek is geworden. "De dokters doen alles wat ze kunnen om zijn toestand te verbeteren en te verzekeren dat Madiba goed verzorgd wordt en comfortabel is", aldus Zuma in een persbericht. "Hij is in goede handen." HartaanvalMandela werd op 8 juni naar het ziekenhuis in Pretoria overgebracht voor een longontsteking. De ziekenwagen kreeg onderweg echter motorpech. Zuma verduidelijkt in het persbericht dat de dokters verzekerden dat de gezondheidstoestand van Mandela niet in gevaar kwam. "Er waren zeven dokters in het konvooi die de hele tijd de situatie volledig onder controle hadden. Hij kreeg deskundige medische zorgen", luidt het nog. De dokters ontkenden ook de mediaberichten dat Madiba een hartstilstand kreeg. "In die berichten zit geen waarheid." Zaterdag nog deelde de woordvoerder van Zuma mee dat de oud-president in een "ernstige" maar "stabiele" toestand verkeerde. Ontmoeting Barack Obama"We hebben kennis genomen van de laatste verklaringen van de Zuid-Afrikaanse regering over de gezondheidstoestand van de voormalige president Mandela", aldus woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. "Onze gedachten en gebeden gaan nu uit naar hem, zijn familie en het Zuid-Afrikaanse volk." President Barack Obama had al langer een bezoek aan Afrika gepland. Vanaf woensdag gaat hij naar Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania. Er wordt reeds lang uitgekeken naar een ontmoeting tussen de Amerikaanse president en Nelson Mandela, maar Obama zal tijdens zijn bezoek Mandela's familie ontmoeten om een eventueel bezoek aan de vroegere president te plannen, zo klonk het eerder. (Belga/TE)