Theodore Dalrymple: ‘Als we niet uitkijken, komt er weer oorlog in Europa’

© Lies Willaert

In een interview met Knack waarschuwt Theodore Dalrymple, de intellectuele goeroe van Bart De Wever, voor de gedwongen eenmaking van Europa.

Theodore Dalrymple is het pseudoniem van Anthony Daniels. Hij is dokter en psychiater, en werkte jarenlang in een Britse achterbuurt. Wat hij daar meemaakte, inspireerde hem om zijn bekendste boek te schrijven: Leven aan de onderkant. In zijn nieuwe boek Door en door verwend heeft hij het over de ‘sentimentaliteit’ waar onze maatschappij volgens hem aan lijdt. ‘We overdrijven enorm met publieke vertoningen van grote emoties’, vindt Dalrymple. ‘De gevoelens die we vertolken, zijn groter dan de echte gevoelens.

Waar komt die sentimentaliteit volgens u vandaan?

Dalrymple: Dat is moeilijk te zeggen. Vanuit een verlangen om beter te zijn dan je eigenlijk bent. Het is moreel exhibitionisme. We willen elkaar tonen dat we goede mensen zijn. En een goed mens zijn betekent vandaag dat je de juiste emoties en de juiste meningen hebt.

Sentimentaliteit is intimiderend, schrijft u.

Dalrymple: Ja. Je moet eraan meedoen, of je wordt als gevaarlijk beschouwd. Dat viel mij voor het eerst op na de dood van prinses Diana. Je moest haar beschouwen als een heilige, en als je dat niet deed, was je een vijand van het volk. Wie haar geen heilige vond, zoals ik onder anderen, was aanvankelijk een beetje bang om die opinie te vertolken. Je mocht onder geen beding zeggen dat ze ook tekortkomingen had.

Kent u Marie-Rose Morel?

Dalrymple: Nee, wie is zij?

Een Vlaamse politica die onlangs gestorven is aan kanker…

Dalrymple: … en die ook heilig werd verklaard? Wel, over dat soort sentimentaliteit heb ik het. Het is natuurlijk zo dat je na iemands dood niet meteen de vuile was moet buitenhangen. Dat is gewoon een kwestie van fatsoen. Maar niemand wordt een beter mens door aan kanker te sterven.

A propos: hoe goed kent u de politieke positie van Bart De Wever?

Dalrymple: Niet zo goed. Iemand heeft mij net de Belgische situatie proberen uit te leggen, maar na tien minuten werd ik al duizelig. Eén ding weet ik wel: als België niet werkt, hoe zou Europa dan ooit kunnen werken? Is Bart De Wever eigenlijk voor Europa?

Zijn partij danst op twee benen. Ze vindt dat Europa aan belang moet winnen…

Dalrymple: Ik weet niet of ik het daarmee eens ben.

… maar anderzijds verzet ze zich tegen een fiscale responsabilisering van Europa.

Dalrymple: Daar ben ik het wél mee eens. Ik ben tegen Europese belastingen. Dat zou geen goede zaak zijn. Als we niet uitkijken, komt er weer oorlog in Europa. Zeker is dat natuurlijk niet, maar ik zou de mogelijkheid van een conflict niet uitsluiten. Het idee van Europa als een politieke eenheid heeft de publieke verbeelding nog niet bereikt. Mensen voelen zich niet Europees. De gedwongen Europese eenmaking kan uiteindelijk leiden tot een explosie.

Joël De Ceulaer

Lees het volledige interview deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content