Supporters zijn klaar voor de Ronde: ‘Als Cancellara wint, weten we niet wanneer het feest eindigt.’

© Belga

De supportersclubs van Fabian Cancellara, Tom Boonen en Peter Sagan bereiden zich voor op een drukke maar plezierige dag nu de Ronde van Vlaanderen weer voor de deur staat.

Heel wat wielerliefhebbers hebben hun favoriet voor de overwinning van de Ronde van Vlaanderen al aangeduid. In de meeste lijstjes zullen Fabian Cancellara en Tom Boonen, net als vorig jaar, te vinden zijn. Maar ook de jonge Peter Sagan, die de laatste tijd behoorlijk goed bezig is, wordt door velen naar voren geschoven. De supportersclubs van deze drie renners staat dan ook een druk weekend te wachten.

“Zottenkot”

In Brasserie ‘De Flandrien’ in Oudenaarde, de supportersclub van Cancellara, weten ze na vorig jaar al wat hun te wachten staat: vier dagen lang een heuse overrompeling. “Het weekend van de Ronde van Vlaanderen is het hier niet te doen van het volk. Een zottenkot is het”, vertelt uitbater Rik Vanwalleghem. Er werden maatregelen genomen om al het volk op te vangen: aangepaste menu- en drankkaarten, een extra zaal die plaats biedt aan 100 personen en een groot scherm zodat iedereen de wedstrijd kan volgen.

‘Fan van Sagan’, de officiële supportersclub van Peter Sagan in Overmere, weet daarentegen niet goed waaraan ze zicht mogen verwachten. “Alle Sagan-fans zijn welkom in café ‘De Lantaarn’ om samen naar de koers te kijken. Maar nu Sagan één van de favorieten is, zou er wel eens veel meer volk kunnen zijn dan hier binnen kan”, zegt café-uitbater en oprichter van de supportersclub Wim Campe. “Er kan ongeveer honderd man binnen in het café. We hebben geen tenten gezet omdat we helemaal niet weten op hoeveel bezoekers we mogen rekenen. Het is de eerste keer dat we het volk niet kunnen inschatten. Afwachten en zien!”

Ambiance

De supportersclub van Tom Boonen, ‘De Mollekens’, gaat hun favoriet liever aanmoedigen langs het parcours zelf. Met een veertigtal vertrekken zij van aan hun clublokaal ‘De Mèt’ in Mol met de bus richting Vlaamse Ardennen. Een deel van de supporters wordt afgezet aan de aankomst in Oudenaarde, de overige rijden verder naar de Oude Kwaremont. “Op de Oude Kwaremont staan grote schermen waardoor je de koers van begin tot einde kan volgen, je ziet de renners drie maal passeren en er is daar altijd zeer veel ambiance. Mijn keuze was dus snel gemaakt”, vertelt Willy Seykens, de vice-voorzitter van De Mollekens.

Dat ‘De Mollekens’ naar het parcours trekken, is deels uit praktische redenen. Hun supporterscafé ‘De Mèt’ is immers gesloten op Pasen. “Omdat het op Paasmaandag markt is in Mol, zou de uitbater twee feestdagen na elkaar moeten werken. En een weekend zonder rustdag ziet hij niet zitten”, moet Seykens toegeven. “Maar we vinden wel een oplossing. Er zal sowieso nagepraat worden bij een pintje.”

“Met liefde voor de koers”

Dat zijn alle supportersclubs trouwens van plan. Of hun favoriet nu wint of niet. “Als Tommeke wint, zullen er gewoon meer pintjes gedronken worden”, grapt Seykens. Ook bij de supportersclub van Cancellara is men sowieso van plan om te vieren. “Gefeest wordt er sowieso. Maar als Cancellara wint, weten we alleen niet wanneer het feest zal eindigen”, zegt Vanwalleghem.

En ook in ‘De Lantaarn’ zullen de mensen geen dorst lijden. Zeker niet wanneer Sagan wint. “Als Sagan wint, dan trek ik aan de bel. Dat is hier de gewoonte en dat zal zondag niet anders zijn. Maar met al dat volk zal een overwinning van Peter zal de Ronde van Vlaanderen mij duur uitkomen”, lacht Campe. “Maar veel volk, betekent ook veel inkomsten. De Ronde is en blijft een commerce, maar wel met een commerce met liefde voor de koers”, besluit hij. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content