De Pools-Franse regisseur Roman Polanski heeft zijn maandenlange stilte met een brief doorbroken.

In de brief klaagt de 73-jarige Polanski, die in Zwitserland onder huisarrest staat en mogelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, over een oneerlijke behandeling door de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten.

Volgens hem misbruiken de Amerikaanse autoriteiten de hele kwestie voor media-aandacht. Hij snapt niet waarom het land hem nog wil berechten over een zaak waar jaren geleden al een afspraak over werd gemaakt.

Nadat hij in 1977 schuldig werd bevonden aan seks met een 13-jarige meisje, zat de regisseur van Chinatown en The Pianist 49 dagen in de cel. Althans dat was de afspraak. Volgens Polanski veranderde de rechter toen van mening omdat die gevangenisperiode niet voldeed aan de opgelegde straf. Daarna vluchtte Polanski uit de Verenigde Staten naar zijn thuisland Frankrijk waar hij tot voor kort jarenlang ongestoord woonde.

Reis

Tot hij vorig jaar in september naar het filmfestival in het Zwitserse Zürich reisde. Daar werd hij gearresteerd en staat hij sindsdien onder huisarrest.

De Zwitserse autoriteiten moeten beslissen of ze Polanski zullen uitleveren aan de Verenigde Staten of niet. De regisseur deed al verschillende pogingen om beroep aan te tekenen tegen zijn uitlevering maar die leverden niets op. Hij hoopt zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Frankrijk.

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski heeft zijn maandenlange stilte met een brief doorbroken. In de brief klaagt de 73-jarige Polanski, die in Zwitserland onder huisarrest staat en mogelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten, over een oneerlijke behandeling door de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten. Volgens hem misbruiken de Amerikaanse autoriteiten de hele kwestie voor media-aandacht. Hij snapt niet waarom het land hem nog wil berechten over een zaak waar jaren geleden al een afspraak over werd gemaakt. Nadat hij in 1977 schuldig werd bevonden aan seks met een 13-jarige meisje, zat de regisseur van Chinatown en The Pianist 49 dagen in de cel. Althans dat was de afspraak. Volgens Polanski veranderde de rechter toen van mening omdat die gevangenisperiode niet voldeed aan de opgelegde straf. Daarna vluchtte Polanski uit de Verenigde Staten naar zijn thuisland Frankrijk waar hij tot voor kort jarenlang ongestoord woonde.Reis Tot hij vorig jaar in september naar het filmfestival in het Zwitserse Zürich reisde. Daar werd hij gearresteerd en staat hij sindsdien onder huisarrest. De Zwitserse autoriteiten moeten beslissen of ze Polanski zullen uitleveren aan de Verenigde Staten of niet. De regisseur deed al verschillende pogingen om beroep aan te tekenen tegen zijn uitlevering maar die leverden niets op. Hij hoopt zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Frankrijk.