Robert Edwards, ‘vader’ van eerste proefbuisbaby, overleden

© Reuters
Simon Demeulemeester

De Britse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Robert Edwards, de pionier op het vlak van ivf, is op 87-jarige leeftijd overleden.

De Britse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Robert Edwards, die een absolute pioniersrol heeft gespeeld op het vlak van in vitro bevruchting (ivf), is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat werd meegedeeld door zijn familie en door de universiteit van Cambridge.

Het pionierswerk van Edwards en zijn collega Patrick Steptoe leidde op 25 juli 1978 tot de geboorte van de eerste proefbuisbaby, Louise Brown. De twee wetenschappers, allebei verbonden aan de universiteit van Cambridge, hadden op dat moment al jarenlang werk geleverd om de techniek van in-vitrofertilisatie te perfectioneren.

In 2010 kreeg Edwards voor zijn werk de Nobelprijs voor Geneeskunde. Het Nobelprijscomité loofde hem onder meer omdat hij bij de ontwikkeling van ifv gestreden heeft tegen de “weerstand in de samenleving en het establishment”.

Kritiek van Vaticaan: ‘Immoreel’ en ‘verantwoordelijk voor vermarkting eicellen’

Die weerstand kregen Edwards en het Nobelprijscomité ondre meer van het Vaticaan. De Heilige Stoel was niet gediend met de toekenning van de prijs aan Edwards. Edwards zou volgens het Vaticaan verantwoordelijk zijn voor de vermarkting van eicellen en het grote aantal embryo’s in reageerbuizen “waarvan er veel veroordeeld zijn te sterven”.

Het Vaticaan heeft de door Edwards ontwikkelde IVF-techniek (in vitro fertilisatie) reeds in 1987 verworpen. Auteur van het document was kardinaal Joseph Ratzinger, de vorige paus Benedictus XVI, toen nog aan het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer. IVF geldt in de katholieke kerk als “immoreel” omdat de techniek een ersatz is voor de natuurlijke vereniging tussen man en vrouw.

Gynaecologe en voormalige SP.A-senator Marleen Temmerman nam de verdediging van Edwards op zich: “Zeker over maatschappelijke onderwerpen als seksualiteit en voortplanting, waar ze weinig verstand van hebben, zouden de prelaten hun tong beter eerst twee keer omdraaien alvorens onzin uit te kramen.” Volgens Temmerman had Edwards de Nobelrpijs al veel vroeger moeten gekregen hebben.

Vier miljoen mensen

Meer dan 10 procent van alle paren wereldwijd is onvruchtbaar. IVF heeft sinds 1978 het leven geschonken aan zowat vier miljoen mensen. Velen ervan zijn nu al volwassen en sommigen hebben zelf al kinderen gekregen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content