Een cultuur van angst en verering voor beroemdheden bij de BBC heeft ervoor gezorgd dat de pedofiele uitspattingen van wijlen presentator Jimmy Savile konden gebeuren. Er waren ook sommige medewerkers van het middenkader, maar niet BBC zelf, op de hoogte. Dat blijkt uit een intern onderzoek geleid door Janet Smith, voormalig magistrate van het hof van beroep, dat donderdag werd gepubliceerd. Ze interviewde daarvoor meer dan 380 getuigen.

Uit het onderzoek blijkt dat er medewerkers op de hoogte waren van zijn pedofiele daden die plaatsvonden tussen 1959 en 2006, maar het bedrijf niet. Er heerste volgens Smith een angstcultuur waardoor niemand iets durfde zeggen. Ook nu nog vroegen getuigen om anonimiteit uit vrees voor represailles van de BBC.

Verkracht

Smith verklaarde 72 mensen, onder wie 15 mannen, te hebben gevonden die door Savile zijn aangerand tijdens zijn werk bij de BBC. De jongste hiervan was acht jaar op het ogenblik van de feiten. Van de meisjes waren er 21 onder de 16 jaar. Van de jongens waren er 13 onder de 16. Acht slachtoffers werden verkracht, onder wie twee mannen.

Naast Savile bracht het onderzoek ook nog andere feiten aan het licht. Zo zouden er 21 slachtoffers gevonden zijn die door presentator Stuart Hall werden verkracht. Hall zit momenteel een gevangenisstraf uit die hij kreeg nadat hij had toegegeven 13 meisjes aangerand te hebben.

Savile was een populaire presentator die zich focuste op jeugdprogramma's en liefdadigheidswerk, waarvoor hij in de adelstand werd verheven door de koningin. Hij overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Pas na zijn dood onderzochten journalisten de aantijgingen. Nadat de feiten bekend waren geraakt, nam de directeur van de BBC in 2012 ontslag. (Belga/TE)

Een cultuur van angst en verering voor beroemdheden bij de BBC heeft ervoor gezorgd dat de pedofiele uitspattingen van wijlen presentator Jimmy Savile konden gebeuren. Er waren ook sommige medewerkers van het middenkader, maar niet BBC zelf, op de hoogte. Dat blijkt uit een intern onderzoek geleid door Janet Smith, voormalig magistrate van het hof van beroep, dat donderdag werd gepubliceerd. Ze interviewde daarvoor meer dan 380 getuigen. Uit het onderzoek blijkt dat er medewerkers op de hoogte waren van zijn pedofiele daden die plaatsvonden tussen 1959 en 2006, maar het bedrijf niet. Er heerste volgens Smith een angstcultuur waardoor niemand iets durfde zeggen. Ook nu nog vroegen getuigen om anonimiteit uit vrees voor represailles van de BBC. Smith verklaarde 72 mensen, onder wie 15 mannen, te hebben gevonden die door Savile zijn aangerand tijdens zijn werk bij de BBC. De jongste hiervan was acht jaar op het ogenblik van de feiten. Van de meisjes waren er 21 onder de 16 jaar. Van de jongens waren er 13 onder de 16. Acht slachtoffers werden verkracht, onder wie twee mannen.Naast Savile bracht het onderzoek ook nog andere feiten aan het licht. Zo zouden er 21 slachtoffers gevonden zijn die door presentator Stuart Hall werden verkracht. Hall zit momenteel een gevangenisstraf uit die hij kreeg nadat hij had toegegeven 13 meisjes aangerand te hebben. Savile was een populaire presentator die zich focuste op jeugdprogramma's en liefdadigheidswerk, waarvoor hij in de adelstand werd verheven door de koningin. Hij overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Pas na zijn dood onderzochten journalisten de aantijgingen. Nadat de feiten bekend waren geraakt, nam de directeur van de BBC in 2012 ontslag. (Belga/TE)