De 42-jarige oprichter van de anti-islambeweging Pegida, Lutz Bachmann, is in het Duitse Dresden voorgeleid voor de rechter. Volgens de openbare aanklager zette de man aan tot haat door zijn migrantonvriendelijke uitspraken. Op zijn Facebookpagina omschreef Bachman in 2014 namelijk nieuwkomers als 'beesten' en 'afval.'

Voor het proces van start ging werd Bachman toegejuichd door Pegidasympathisanten. Zij hadden spandoeken meegebracht waarop ze zijn vrijspraak eisten. Ook tegendemonstranten verzamelden zich voor het gerechtsgebouw. Zij uitten hun misnoegen en eisen dat Bachman wordt opgesloten.

Bachman riskeert een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

'Hitler-foto'

De Pegidabeweging ontstond in 2014 in Dresden. Oprichter Lutz Bahmann nam begin 2015 ontslag nadat een 'Hitler-foto' van hem opdook. Toen bleek dat het om een 'vervalsing' ging, trad hij weer aan.

Vanaf oktober 2014 hield de organisatie wekelijks demonstraties tegen de zogenaamde 'islamisering van Europa'. (AVE)

De 42-jarige oprichter van de anti-islambeweging Pegida, Lutz Bachmann, is in het Duitse Dresden voorgeleid voor de rechter. Volgens de openbare aanklager zette de man aan tot haat door zijn migrantonvriendelijke uitspraken. Op zijn Facebookpagina omschreef Bachman in 2014 namelijk nieuwkomers als 'beesten' en 'afval.' Voor het proces van start ging werd Bachman toegejuichd door Pegidasympathisanten. Zij hadden spandoeken meegebracht waarop ze zijn vrijspraak eisten. Ook tegendemonstranten verzamelden zich voor het gerechtsgebouw. Zij uitten hun misnoegen en eisen dat Bachman wordt opgesloten. Bachman riskeert een geldboete of een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. De Pegidabeweging ontstond in 2014 in Dresden. Oprichter Lutz Bahmann nam begin 2015 ontslag nadat een 'Hitler-foto' van hem opdook. Toen bleek dat het om een 'vervalsing' ging, trad hij weer aan. Vanaf oktober 2014 hield de organisatie wekelijks demonstraties tegen de zogenaamde 'islamisering van Europa'. (AVE)