Proces tegen Bosnisch-Servische oud-generaal Mladić begonnen

© Reuters

‘De slager van Srebrenica’ staat voor het Joegoslaviëtribunaal terecht voor genocide in de Bosnische oorlog.

Ratko Mladi?, ‘de slager van Srebrenica’, staat voor het Joegoslaviëtribunaal terecht voor zijn hardhandige acties in de Bosnische oorlog. Volgens de openbare aanklager zou het proces tot drie jaar kunnen duren.

Het Joegoslaviëtribunaal, een internationale rechtbank opgericht voor de oorlogsmisdaden die plaatsvonden in de jaren ’90, moet oordelen over Ratko Mladi?’ bijdrage in oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid. De 70-jarige Mladi? werd op 26 mei 2011 in Servië gevat, na meer dan 16 jaar te leven als voortvluchtige. Het proces zal een eerste getuige aan het woord laten op 29 mei.

Verantwoordelijk voor 100.000 doden

Mladi? en zijn Bosnisch-Servische troepen worden verantwoordelijk gesteld voor 100.000 doden en meer dan twee miljoen vluchtelingen. Ook zal ‘de slager van Srebrenica’ zich moeten verantwoorden voor de massamoord in de toenmalige Bosnische stad Srebrenica, waarbij op zes dagen tijd ongeveer 8.000 mannelijke moslims het leven lieten.

Mladi? staat ook terecht voor de beschietingen tijdens de belegering van Sarajevo, nu de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. “Ik hoef u niet te vertellen hoe belangrijk het is dat dit proces eindelijk van start kan gaan, zeventien jaar na de eerste klacht tegen Mladi? werd ingediend”, zei de Belgische hoofdaanklager Serge Brammertz in het Britse dagblad The Guardian.

Vooringenomenheid

Mladi? trachtte nog het proces met een half jaar te vertragen. De oud-generaal verweet voorzittend rechter Alphons Orie vooringenomenheid, omdat Orie al eerder rechtszaken leidde tegen medewerkers van Mladi?. De voorzitter van het tribunaal, Theodor Meron, heeft zijn aanvraag verworpen.

Volgens Mladi? is ook de Nederlandse nationaliteit van Orie problematisch met het oog op de kwestie Srebrenica. De Dutchbat, de Nederlandse VN-soldaten, lag immers onder vuur omdat zij niet konden beletten dat de 8.000 moslims in Srebrenica afgeslacht werden.

Het debat over het Nederlandse handelen in Srebrenica beroerde de Nederlandse publieke opinie enorm en leidde zelfs tot de val van de toenmalige regering van premier Willem Kok. Dat Orie zelf Nederlander is, maakt hem niet onpartijdig, aldus Mladi?.

Karad¸i? achterna

Mladi? wachtte zijn proces af in dezelfde gevangenis als zijn vroegere politieke leider, Radovan Karad¸i?, toen leider van de Servische Republiek. Karad¸i? werd gearresteerd in 2008 en zit nu halverwege zijn proces. Hij staat voor bijna identieke feiten als Mladi? terecht.

400 getuigenissen

De openbare aanklagers hebben 200 uur de tijd om hun zaak te pleiten vooraleer Mladi? aan zijn verdediging kan beginnen. Er zullen ook verklaringen van 400 getuigen worden opgevoerd, waarvan de rechters de meeste schriftelijk zullen krijgen.

Gezondheid

Mladi? kreeg al minstens één hartaanval sinds hij onderdook. Zijn slechte gezondheid verontrust vele slachtoffers. Ze vrezen dat hij, net zoals de Servische president Slobodan Milo¨evi? in 2006, zou bezwijken aan een hartaanval in zijn cel, nog voor het vonnis kon geveld worden.Wordt Mladic schuldig bevonden, dan krijgt hij levenslang.

Bosnische oorlog

Een referendum over de onafhankelijkheid van Bosnië was de aanleiding van de Bosnische oorlog. De Bosniakken, hoofdzakelijk moslims, wilden samen met de Bosnische Kroaten een afsplitsing van Bosnië van Joegoslavië. De Bosnische Serviërs negeerden het referendum en riepen hun eigen staat uit, de Republika Srpska. Daarvoor claimden zij gebieden met een Servische minderheid.

Later kwam het ook tot gevechten tussen de Bosniakken en de Bosnische Kroaten.

De Bosnische Serviërs kregen de steun van het Servië van Milo¨evi? en het Joegoslavisch Volksleger, terwijl de Bosnische Kroaten op hun beurt bijstand kregen van Kroatië. Wat volgde was een etnische zuivering van de gebieden die de (Bosnische) Serviërs innamen. De mensen die er woonden, werden weggevoerd naar concentratiekampen of gedood.

De Bosnische oorlog duurde van 1992 tot 1995. Na de Bosnische oorlog was Mladi? een van ’s werelds meest gezochte voortvluchtigen. (SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content