De Nederlandse prins Johan Friso blijft volgens zijn behandelende artsen langdurig in coma na vorige week onder een sneeuwlawine te zijn bedolven in Oostenrijk.

Tijdens een persconferentie in Innsbruck liet Wolfgang Koller, hoofd van het artsenteam, weten dat de prins een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Het is onzeker of hij ooit nog bij bewustzijn komt. Zijn hart stond ongeveer 50 minuten stil waardoor zijn hersenen zuurstoftekort hebben opgelopen.

"Het lange zuurstoftekort heeft tot ernstige schade aan de hersenen geleid. Het is niet duidelijk of de prins nog ooit bij bewustzijn zal komen. In ieder geval zal de revalidatie maanden zo niet jaren duren", klonk het.

Ernstige hersenschade

Artsen hoopten aanvankelijk dat de schade aan de hersenen beperkt zou kunnen blijven door Friso's lage lichaamstemperatuur onder het pak sneeuw en later in het ziekenhuis. Dat bleek niet het geval, aldus Koller. De medici konden nu pas voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. Daaruit bleek de ernstige hersenbeschadiging.

De koninklijke familie gaat nu op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum. (Belga/INM)

De Nederlandse prins Johan Friso blijft volgens zijn behandelende artsen langdurig in coma na vorige week onder een sneeuwlawine te zijn bedolven in Oostenrijk. Tijdens een persconferentie in Innsbruck liet Wolfgang Koller, hoofd van het artsenteam, weten dat de prins een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Het is onzeker of hij ooit nog bij bewustzijn komt. Zijn hart stond ongeveer 50 minuten stil waardoor zijn hersenen zuurstoftekort hebben opgelopen. "Het lange zuurstoftekort heeft tot ernstige schade aan de hersenen geleid. Het is niet duidelijk of de prins nog ooit bij bewustzijn zal komen. In ieder geval zal de revalidatie maanden zo niet jaren duren", klonk het. Ernstige hersenschade Artsen hoopten aanvankelijk dat de schade aan de hersenen beperkt zou kunnen blijven door Friso's lage lichaamstemperatuur onder het pak sneeuw en later in het ziekenhuis. Dat bleek niet het geval, aldus Koller. De medici konden nu pas voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. Daaruit bleek de ernstige hersenbeschadiging. De koninklijke familie gaat nu op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum. (Belga/INM)