Na Richard III nu ook zoektocht naar koning Harold II

Tapijt van Bayeux © Wikimedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De Britten hebben duidelijk de smaak te pakken. Nabij Waltham Abbey in Essex gaat het team dat ook de beenderen van de Engelse koning Richard III ontdekte, nu op zoek naar het lichaam van de laatste Angelsaksische koning van Engeland, koning Harold II.

Liet de Engelse koning Harold II het leven tijdens de Slag bij Hastings zoals in de geschiedenisboeken geschreven staat? Wetenschappers vragen het zich af, zo schrijft The Independent. In de schoolboeken staat genoteerd dat Harold in de Slag bij Hastings op 14 oktober 1066, toen hij nog maar 8 maanden koning was, werd gedood met een pijl in het oog. Het ging om een confrontatie tussen een Normandisch-Frans leger onder leiding van hertog Willem II van Normandië en een leger onder leiding van de Angelsaksische koning Harold II. De uitkomst van de slag was de eerste en belangrijkste stap in de Normandische verovering van Engeland. De taferelen werden later afgebeeld op het Tapijt van Bayeux.

Complottheorieën

Een theorie uit de 12e eeuw stelt echter dat koning Harold de slag zou hebben overleefd en als kluizenaar verder leefde tot hij stierf aan een natuurlijke dood, zo’n 40 jaar na de slag. Amateurhistoricus Peter Burke heeft de voorbije vijf jaar deze alternatieve versie bestudeerd. ‘We hebben het Normandische verhaal dankzij het Tapijt van Bayeux, maar de Engelse versie is een andere. Wanneer je de dingen samenbrengt, krijg je een redelijk goed beeld’, aldus Burke. Liefhebbers van complottheorieën zullen wellicht smullen van deze nieuwe ontwikkelingen en Burke is er zo van overtuigd dat ze koning Harold zullen vinden dat hij de zoektocht uit eigen zak betaalde.

Rich

ard III

Eerder werden de overblijfselen van Richard III opgegraven in een parkeergarage nabij een kerk in Leicester. Het skelet had een slecht gevormde ruggengraat en hoofdwonden die overeenkomen met bekende details over de dood van Richard in 1485. De DNA-tests wezen uiteindelijk “zonder enige twijfel” uit dat de overblijfselen afkomstig waren van de laatste koning van het Huis Plantagenet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content