Moet Jeroen Brouwers (72) zijn woning in een Zutendaals natuurgebied afbreken? De rechtbank in Tongeren oordeelde vorig jaar van wel en gaf de Nederlandse schrijver daar exact vier jaar de tijd voor. De man ging in beroep tegen die uitspraak, waardoor het hof in Antwerpen zich over de zaak mocht buigen.

De raadsheren willen op vraag van de verdediging echter eerst bekijken of een eventuele bemiddeling nog zin heeft.

Bouwvergunning

Jeroen Brouwers kocht de woning in het Limburgse Zutendaal in 1993. Volgens het openbaar ministerie kan hij niet stellen dat hij niet van het illegale karakter op de hoogte was, omdat er in de notariële akte duidelijk vermeld wordt dat er geen bouwvergunning werd afgeleverd. De vorige eigenaar was bovendien ook al veroordeeld tot de afbraak.

De advocaat-generaal vorderde dat Brouwers zijn woning binnen het jaar moet afbreken op straffe van een dwangsom van 125 euro per dag vertraging. De advocaten van de schrijver, die zelf niet aanwezig was, vinden dat een dergelijke vordering tegen elke zin van rechtvaardigheid indruist.

Gezondheidsproblemen

"Het vonnis van de vorige eigenaar dateert van 1990 en werd nooit uitgevoerd. Mijn cliënt werd pas in 2000 van de feiten in kennis gesteld, in 2005 verhoord en in 2009 gedagvaard. Met zo'n voorgeschiedenis kan je nu toch niet zeggen dat het huis er binnen het jaar weg moet? ", stelde meester Paul Engelen. Hij begrijpt niet waarom de schrijver, die met gezondheidsproblemen kampt, er niet mag blijven wonen tot hij er zijn pen en zijn hoofd definitief bij neerlegt.

Zijn medepleiter Jan Ghysels stelde dat een bemiddelingspoging beter was geweest dan de man voor de rechtbank te slepen. Het hof gaat nu bekijken of dat alsnog wenselijk is en doet daar op 24 oktober uitspraak over. (Belga/EE)

Moet Jeroen Brouwers (72) zijn woning in een Zutendaals natuurgebied afbreken? De rechtbank in Tongeren oordeelde vorig jaar van wel en gaf de Nederlandse schrijver daar exact vier jaar de tijd voor. De man ging in beroep tegen die uitspraak, waardoor het hof in Antwerpen zich over de zaak mocht buigen. De raadsheren willen op vraag van de verdediging echter eerst bekijken of een eventuele bemiddeling nog zin heeft. Bouwvergunning Jeroen Brouwers kocht de woning in het Limburgse Zutendaal in 1993. Volgens het openbaar ministerie kan hij niet stellen dat hij niet van het illegale karakter op de hoogte was, omdat er in de notariële akte duidelijk vermeld wordt dat er geen bouwvergunning werd afgeleverd. De vorige eigenaar was bovendien ook al veroordeeld tot de afbraak. De advocaat-generaal vorderde dat Brouwers zijn woning binnen het jaar moet afbreken op straffe van een dwangsom van 125 euro per dag vertraging. De advocaten van de schrijver, die zelf niet aanwezig was, vinden dat een dergelijke vordering tegen elke zin van rechtvaardigheid indruist. Gezondheidsproblemen "Het vonnis van de vorige eigenaar dateert van 1990 en werd nooit uitgevoerd. Mijn cliënt werd pas in 2000 van de feiten in kennis gesteld, in 2005 verhoord en in 2009 gedagvaard. Met zo'n voorgeschiedenis kan je nu toch niet zeggen dat het huis er binnen het jaar weg moet? ", stelde meester Paul Engelen. Hij begrijpt niet waarom de schrijver, die met gezondheidsproblemen kampt, er niet mag blijven wonen tot hij er zijn pen en zijn hoofd definitief bij neerlegt. Zijn medepleiter Jan Ghysels stelde dat een bemiddelingspoging beter was geweest dan de man voor de rechtbank te slepen. Het hof gaat nu bekijken of dat alsnog wenselijk is en doet daar op 24 oktober uitspraak over. (Belga/EE)