Marine Le Pen, voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), begint een "disciplinaire" procedure tegen haar vader Jean-Marie, de stichter van de partij. Dat heeft ze gezegd op de televisiezender TF1. Ze nodigde hem ook uit met politiek pensioen te gaan.

'Stoppen met politieke verantwoordelijkheden'

Aanleiding is een interview met Jean-Marie Le Pen in het extreemrechtse blad Rivarol. Daarin stelde hij maarschalk Pétain, die van 1940 tot 1944 met de nazi's collaboreerde, "nooit te hebben gezien als een verrader."

Marine Le Pen vroeg haar vader op TF1 "blijk te geven van wijsheid, lessen te trekken uit de heisa die hij zelf heeft gecreëerd en misschien te stoppen met zijn politieke verantwoordelijkheden."

'Politieke zelfmoord'

Ze liet al weten dat ze er alles zal aan doen om te voorkomen dat haar vader namens het FN kandidaat is bij de volgende regionale verkiezingen. Volgens haar is hij terechtgekomen "in een spiraal die balanceert tussen de tactiek van de verschroeide aarde en politieke zelfmoord."

Eerder deze maand schopte Jean-Marie, erevoorzitter van het FN, al tegen zere schenen door te herhalen dat de gaskamers een "detail" zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Le Pen werd daar eerder al voor veroordeeld.

Gematigde koers

Marine Le Pen probeert met het FN net een meer gematigde koers te varen. Met succes, want de partij heeft zich het voorbije jaar bewezen als één van de drie grote politieke partijen in Frankrijk.

(Belga/WB)

Marine Le Pen, voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), begint een "disciplinaire" procedure tegen haar vader Jean-Marie, de stichter van de partij. Dat heeft ze gezegd op de televisiezender TF1. Ze nodigde hem ook uit met politiek pensioen te gaan.Aanleiding is een interview met Jean-Marie Le Pen in het extreemrechtse blad Rivarol. Daarin stelde hij maarschalk Pétain, die van 1940 tot 1944 met de nazi's collaboreerde, "nooit te hebben gezien als een verrader." Marine Le Pen vroeg haar vader op TF1 "blijk te geven van wijsheid, lessen te trekken uit de heisa die hij zelf heeft gecreëerd en misschien te stoppen met zijn politieke verantwoordelijkheden." Ze liet al weten dat ze er alles zal aan doen om te voorkomen dat haar vader namens het FN kandidaat is bij de volgende regionale verkiezingen. Volgens haar is hij terechtgekomen "in een spiraal die balanceert tussen de tactiek van de verschroeide aarde en politieke zelfmoord." Eerder deze maand schopte Jean-Marie, erevoorzitter van het FN, al tegen zere schenen door te herhalen dat de gaskamers een "detail" zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Le Pen werd daar eerder al voor veroordeeld. Marine Le Pen probeert met het FN net een meer gematigde koers te varen. Met succes, want de partij heeft zich het voorbije jaar bewezen als één van de drie grote politieke partijen in Frankrijk.(Belga/WB)