Vervoort, die aan een ongeneeslijke progressieve spierziekte lijdt, herhaalde voor de internationale pers dat ze in 2008 haar euthanasiepapieren al in orde heeft gebracht, en dat dit haar rust geeft.

'Ik ben erg onder de indruk dat zoveel mensen mijn verhaal willen horen', stelde 'Wielemie' in het Engels voor de talrijk opgedaagde journalisten in de perszaal in het Olympic Aquatics Stadium. 'Voor alle duidelijkheid, ik zal na Rio absoluut niet overgaan tot euthanasie. Ik stop enkel met topsport, want het is te zwaar voor mijn lichaam.

Marieke Vervoort © Belga Image

'Als het moment komt dat ik meer slechte dan goede dagen heb, dan heb ik mijn euthanasiepapieren bij de hand. Na de Paralympische Spelen ga ik genieten van elk moment, met vrienden en familie,' aldus Vervoort, die zaterdag zilver behaalde op de 400 meter (T52).

Verschillende journalisten wezen erop dat euthanasie een heikel onderwerp is in vele landen. Vervoort: 'Ik hoop dat euthanasie niet beschouwd wordt als moord. Als ik die papieren niet had, dan had ik me allang van het leven beroofd. In België wordt niet zomaar overgegaan tot euthanasie. Je moet door een hele procedure gaan om je papieren in orde te krijgen. Ik hoop dat door mijn verhaal de discussie in andere landen op gang kan komen om euthanasie toe te laten. Daar zijn mensen met mijn aandoening momenteel minder goed af. Volgens mij zouden er minder zelfdodingen zijn, als meer landen euthanasie zouden aanvaarden.'

Wereldnieuws

Het verhaal van Vervoort haalt intussen het wereldnieuws. Zo besteedde BBC World News uitgebreid aandacht aan haar verhaal en ook op de website is 'The Beast from Diest' een van de hoofdpunten. 'Ze was pas 14 toen de diagnose werd gesteld en stap voor stap werd haar leven een voortdurende strijd. Ondanks dat heeft ze zich onderscheiden in het rolstoelracen, met een gouden medaille op de 100 meter en een zilveren op de 200 meter op de Spelen in Londen en nu een zilveren in Rio'.

The Guardian, een van 's werelds meest gerenommeerde kranten, heeft het over 'een van de ruwste en tegelijk meest verrijkende persconferenties die iemand ooit kan bijwonen. Soms was het hard om te luisteren, soms onmogelijk om niet te lachen en toen Marieke Vervoort klaar was, had iedereen in de persruimte van het Aquatics Centre een verschillend perspectief op het leven.'

Laatste keer

Vervoort verschijnt komende zaterdag voor de laatste keer op de piste, voor de 100 meter. 'Ik zal zo hard rijden als ik maar kan. Ik denk dat ik zal huilen, want het is de laatste keer dat ik in mijn wheeler zal zitten.'

'Maar wanneer het stopt, komt er iets in de plaats. Ik denk dat ik motivatiespeeches zal geven. En waarom zou ik dat niet buiten België ook doen? Ik hoop dat ik veel mensen kan inspireren met mijn verhaal', besloot 'The Beast from Diest'. (KVDA)

Marieke Vervoort © Belga Image