De beelden behoren tot de bekendste van de 20e eeuw en zijn het symbool geworden voor vreedzaam protest. Net voor de middag van 5 juni, de dag nadat veiligheidstroepen het Tiananmenplein hadden 'schoongeveegd' en de beweging voor democratie bloedig hadden onderdrukt, was er een man met wit hemd en in beide handen een winkeltas.

Op een laan ten noorden van het Plein voor de Hemelse Vrede ging hij in het midden van de weg staan, met vlak voor zich de eerste van een serie tanks en pantserwagens. Het eerste gevaarte probeerde herhaaldelijk rond hem te rijden. Maar elke keer zette hij een stapje op het traject dat de tank wilde volgen.

Daarop klom de man het voertuig op, om te gaan praten met een inzittende. Toen weerklonken schoten, klom de man van de tank af, en gebaarde van langs een kant de kolonne dat ze rechtsomkeer moest maken. Toen de eerste tank hem snel wilde voorbijsteken, sprong de man opnieuw in de weg. Totdat twee mannen hem meenamen.

Volgens sommigen waren het veiligheidsagenten, anderen denken dan weer dat het verontruste toeschouwers waren. Hoe dan ook, 'tankman' werd met zijn kalme en moedige daad van slechts enkele minuten voor eeuwig een symbool van vreedzaam protest en het tarten van het gezag.

Maar wie het was en hoe het hem is vergaan, is in het ongewisse gebleven. Een kwarteeuw lang circuleerden er theorieën over hem. Sommigen identificeerden de man als de 19-jarige student, Wang Weillin, maar die naam is nooit bevestigd. Net als de naam van de tankbestuurder die weigerde de man te verpletteren. Mogelijk leeft 'tankman' nog en wordt zijn identiteit angstvallig geheim gehouden. Daarnaast kan het ook zijn dat de man niet weet dat hij zo wereldberoemd is omdat in China alle herinneringen over en verwijzingen naar het bloedige studentenprotest nu nog steeds hevig gecensureerd worden door de autoriteiten. (Belga/TE)

De beelden behoren tot de bekendste van de 20e eeuw en zijn het symbool geworden voor vreedzaam protest. Net voor de middag van 5 juni, de dag nadat veiligheidstroepen het Tiananmenplein hadden 'schoongeveegd' en de beweging voor democratie bloedig hadden onderdrukt, was er een man met wit hemd en in beide handen een winkeltas. Op een laan ten noorden van het Plein voor de Hemelse Vrede ging hij in het midden van de weg staan, met vlak voor zich de eerste van een serie tanks en pantserwagens. Het eerste gevaarte probeerde herhaaldelijk rond hem te rijden. Maar elke keer zette hij een stapje op het traject dat de tank wilde volgen.Daarop klom de man het voertuig op, om te gaan praten met een inzittende. Toen weerklonken schoten, klom de man van de tank af, en gebaarde van langs een kant de kolonne dat ze rechtsomkeer moest maken. Toen de eerste tank hem snel wilde voorbijsteken, sprong de man opnieuw in de weg. Totdat twee mannen hem meenamen. Volgens sommigen waren het veiligheidsagenten, anderen denken dan weer dat het verontruste toeschouwers waren. Hoe dan ook, 'tankman' werd met zijn kalme en moedige daad van slechts enkele minuten voor eeuwig een symbool van vreedzaam protest en het tarten van het gezag.Maar wie het was en hoe het hem is vergaan, is in het ongewisse gebleven. Een kwarteeuw lang circuleerden er theorieën over hem. Sommigen identificeerden de man als de 19-jarige student, Wang Weillin, maar die naam is nooit bevestigd. Net als de naam van de tankbestuurder die weigerde de man te verpletteren. Mogelijk leeft 'tankman' nog en wordt zijn identiteit angstvallig geheim gehouden. Daarnaast kan het ook zijn dat de man niet weet dat hij zo wereldberoemd is omdat in China alle herinneringen over en verwijzingen naar het bloedige studentenprotest nu nog steeds hevig gecensureerd worden door de autoriteiten. (Belga/TE)