'Kiezers zijn niet erg geïnteresseerd in de details van beleidsvoorstellen. Ze willen vooral weten in welke richting politici hen zullen leiden.' Dat zegt de Amerikaanse professor en bestsellerauteur Drew Westen deze week in Knack.

Professor Drew Westen is docent psychologie en psychiatrie aan de Emory University in Atlanta. In 2007 verscheen zijn boek The Political Brain, over de bepalende rol van emoties in het kiesgedrag van mensen. Gewezen president Bill Clinton noemde The Political Brain, een pleidooi voor passie en emotie in de politiek, een van de beste politieke boeken die hij ooit las. 'Als je wilt weten waarom kandidaten verkiezingen winnen of verliezen, en waar kiezers naar op zoek zijn in een leider, moet je dit boek lezen', zei Clinton.

Op uitnodiging van de PES (Partij van de Europese Sociaaldemocraten) en de SP.A gaf Drew Westen enige weken geleden een lezing in de Brusselse KVS. 'Na het schrijven van mijn boek heb ik ontdekt dat niet alleen de Democraten in de VS maar linkse politici in de hele wereld vaak barslecht communiceren', zegt Drew Westen.

De Democratische Partij en bij uitbreiding de hele linkerzijde miskijken zich op hoe het - politieke - brein functioneert, zegt u. Wat zien ze verkeerd, en hoe werkt het dan wel? Drew Westen: Nogal wat Democraten in de Verenigde Staten denken dat een verkiezingscampagne een groot debat is over kwesties en vraagstukken, en dat mensen wel zullen volgen als je ze maar rationeel toespreekt en goede argumenten aanreikt. Democraten vergeten daarbij dat je niet alleen feitelijke maar ook gevoelsmatige waarheden moet verkondigen. De Republikeinen spreken altijd levendig, gepassioneerd, beeldend en met humor in verkiezingscampagnes. Het gaat bij hen meer over de normen en waarden die hun beleidskeuzes schragen dan over die beleidskeuzes zelf.

Hoe komt het dat Republikeinen in de VS de rol van emoties in de politiek wel goed inschatten en dat Democraten daar zo slecht in zijn?

Westen: Republikeinse politici komen vaak uit het bedrijfsleven, waar men vertrouwd is met het belang van marketing. Of ze komen uit religieuze hoek, waar men ook de kracht van een goed verhaal kent.

Democraten hebben doorgaans een meer intellectuele, academische achtergrond. De meeste Democraten lijken te denken dat goede ideeën zichzelf verkopen, en dat mensen in hun politieke keuzes uitsluitend gebruikmaken van redelijke denkprocessen, die plaatsvinden in de flinterdunne toplaag van onze hersenen. Maar wat wij 'emoties' noemen, is miljoenen jaren ouder dan die bewuste denkprocessen, en gevoelens sturen het menselijk gedrag al veel langer. De Democraten vergissen zich als ze alleen aan de rationele kant van het brein proberen te appelleren. Interessant genoeg blijkt deze weinig effectieve vorm van politieke communicatie typisch voor centrumlinkse politici in heel de wereld. (HRE)

'Kiezers zijn niet erg geïnteresseerd in de details van beleidsvoorstellen. Ze willen vooral weten in welke richting politici hen zullen leiden.' Dat zegt de Amerikaanse professor en bestsellerauteur Drew Westen deze week in Knack. Professor Drew Westen is docent psychologie en psychiatrie aan de Emory University in Atlanta. In 2007 verscheen zijn boek The Political Brain, over de bepalende rol van emoties in het kiesgedrag van mensen. Gewezen president Bill Clinton noemde The Political Brain, een pleidooi voor passie en emotie in de politiek, een van de beste politieke boeken die hij ooit las. 'Als je wilt weten waarom kandidaten verkiezingen winnen of verliezen, en waar kiezers naar op zoek zijn in een leider, moet je dit boek lezen', zei Clinton. Op uitnodiging van de PES (Partij van de Europese Sociaaldemocraten) en de SP.A gaf Drew Westen enige weken geleden een lezing in de Brusselse KVS. 'Na het schrijven van mijn boek heb ik ontdekt dat niet alleen de Democraten in de VS maar linkse politici in de hele wereld vaak barslecht communiceren', zegt Drew Westen. De Democratische Partij en bij uitbreiding de hele linkerzijde miskijken zich op hoe het - politieke - brein functioneert, zegt u. Wat zien ze verkeerd, en hoe werkt het dan wel? Drew Westen: Nogal wat Democraten in de Verenigde Staten denken dat een verkiezingscampagne een groot debat is over kwesties en vraagstukken, en dat mensen wel zullen volgen als je ze maar rationeel toespreekt en goede argumenten aanreikt. Democraten vergeten daarbij dat je niet alleen feitelijke maar ook gevoelsmatige waarheden moet verkondigen. De Republikeinen spreken altijd levendig, gepassioneerd, beeldend en met humor in verkiezingscampagnes. Het gaat bij hen meer over de normen en waarden die hun beleidskeuzes schragen dan over die beleidskeuzes zelf. Hoe komt het dat Republikeinen in de VS de rol van emoties in de politiek wel goed inschatten en dat Democraten daar zo slecht in zijn? Westen: Republikeinse politici komen vaak uit het bedrijfsleven, waar men vertrouwd is met het belang van marketing. Of ze komen uit religieuze hoek, waar men ook de kracht van een goed verhaal kent. Democraten hebben doorgaans een meer intellectuele, academische achtergrond. De meeste Democraten lijken te denken dat goede ideeën zichzelf verkopen, en dat mensen in hun politieke keuzes uitsluitend gebruikmaken van redelijke denkprocessen, die plaatsvinden in de flinterdunne toplaag van onze hersenen. Maar wat wij 'emoties' noemen, is miljoenen jaren ouder dan die bewuste denkprocessen, en gevoelens sturen het menselijk gedrag al veel langer. De Democraten vergissen zich als ze alleen aan de rationele kant van het brein proberen te appelleren. Interessant genoeg blijkt deze weinig effectieve vorm van politieke communicatie typisch voor centrumlinkse politici in heel de wereld. (HRE)