Tot op vandaag werd ervan uitgegaan dat hij is gestorven aan prostaatkanker, waaraan hij leed. Het lichaam van de Chileense dichter Pablo Neruda (1904-1973) is nu opgegraven. In aanwezigheid van onderzoeksrechter Mario Carroza werd in Isla Negra, 120 kilometer ten westen van Santiago de Chile, de urne met de stoffelijke resten van de Neruda bovengehaald. Dat berichtte radiozender Bío Bío.

Het graf nabij de woning van Neruda aan de Stille Oceaan is niet door zeezout aangetast, verklaarde de leider van de pathologische dienst SML, Patricio Bustos, op tv-zender Chile. De cementen kamer waarin de urne zich bevond, maakte de goede conservering van de stoffelijke overschotten mogelijk.

Verdachte pijnstiller

Neruda wordt nu naar Santiago de Chile getransporteerd, waar het lijk in het lab van de SML zal onderzocht worden. Waarnemers van het Internationale Rode Kruis nemen aan het onderzoek deel. In de komende dagen zal beslist worden of stalen voor het onderzoek naar de doodsoorzaak naar het buitenland zullen gebracht worden, aldus Bustos.

Neruda werd na zijn dood op een kerkhof van Santiago de Chile bijgezet. Pas in 1992, na het einde van de dictatuur, werd hij volgens zijn laatste wens in Isla Negra begraven, naast zijn derde vrouw Matilde Urrutia.

De dichter overleed in het ziekenhuis Santa María in Santiago de Chile enkele dagen na de militaire staatsgreep, die de regering van Salvador Allende op 11 september 1973 ten val had gebracht. Tot op vandaag wordt ervan uitgegaan dat de schrijver aan de gevolgen van prostaatkanker is overleden. Zijn vroegere chauffeur en secretaris Manuel Araya heeft altijd staande gehouden dat de schrijver vergiftigd werd. Neruda zou enkele uren na de toediening van een injectie met een verdachte pijnstiller zijn gestorven.

In hetzelfde ziekenhuis overleed in 1982 de voormalige chistendemocratische staatsleider Eduardo Frei Montalva, blijkbaar aan de gevolgen van een operatie. De opgraving van zijn stoffelijk overschot bewees in 2006, dat hij met saringas was vergiftigd. Drie jaar later werden zes vroegere medewerkers van de geheime dienst van generaal Augusto Pinochet gearresteerd, onder hen vier artsen. Ze werden wegens moord op Frei aangeklaagd. (Belga/TE)

Tot op vandaag werd ervan uitgegaan dat hij is gestorven aan prostaatkanker, waaraan hij leed. Het lichaam van de Chileense dichter Pablo Neruda (1904-1973) is nu opgegraven. In aanwezigheid van onderzoeksrechter Mario Carroza werd in Isla Negra, 120 kilometer ten westen van Santiago de Chile, de urne met de stoffelijke resten van de Neruda bovengehaald. Dat berichtte radiozender Bío Bío. Het graf nabij de woning van Neruda aan de Stille Oceaan is niet door zeezout aangetast, verklaarde de leider van de pathologische dienst SML, Patricio Bustos, op tv-zender Chile. De cementen kamer waarin de urne zich bevond, maakte de goede conservering van de stoffelijke overschotten mogelijk. Verdachte pijnstiller Neruda wordt nu naar Santiago de Chile getransporteerd, waar het lijk in het lab van de SML zal onderzocht worden. Waarnemers van het Internationale Rode Kruis nemen aan het onderzoek deel. In de komende dagen zal beslist worden of stalen voor het onderzoek naar de doodsoorzaak naar het buitenland zullen gebracht worden, aldus Bustos. Neruda werd na zijn dood op een kerkhof van Santiago de Chile bijgezet. Pas in 1992, na het einde van de dictatuur, werd hij volgens zijn laatste wens in Isla Negra begraven, naast zijn derde vrouw Matilde Urrutia. De dichter overleed in het ziekenhuis Santa María in Santiago de Chile enkele dagen na de militaire staatsgreep, die de regering van Salvador Allende op 11 september 1973 ten val had gebracht. Tot op vandaag wordt ervan uitgegaan dat de schrijver aan de gevolgen van prostaatkanker is overleden. Zijn vroegere chauffeur en secretaris Manuel Araya heeft altijd staande gehouden dat de schrijver vergiftigd werd. Neruda zou enkele uren na de toediening van een injectie met een verdachte pijnstiller zijn gestorven. In hetzelfde ziekenhuis overleed in 1982 de voormalige chistendemocratische staatsleider Eduardo Frei Montalva, blijkbaar aan de gevolgen van een operatie. De opgraving van zijn stoffelijk overschot bewees in 2006, dat hij met saringas was vergiftigd. Drie jaar later werden zes vroegere medewerkers van de geheime dienst van generaal Augusto Pinochet gearresteerd, onder hen vier artsen. Ze werden wegens moord op Frei aangeklaagd. (Belga/TE)